Nieuws Actueel

Oppassen geblazen voor de toekomst van chocolade

Tim van Hengel 5 februari 2016

Chocolade vakbeurs

De chocoladereep dreigt een luxeproduct te worden als de productie van de lekkernij niet snel duurzamer wordt. Dat is de boodschap van de vierde Chocoa-vakbeurs in Amsterdam. Het aantal cacaoboeren sterft namelijk uit en hun kinderen staan niet te trappelen om het bedrijf over te nemen. Als er niet snel iets verandert, wordt de reep een schaars goed en gaat de prijs ervan omhoog. Dit bericht het AD donderdag.

Cacaoproducenten vanuit de hele wereld komen deze week samen in de Beurs van Berlage om van gedachten te wisselen over de toekomst van chocolade en bezoekers van de vakbeurs te informeren over de productieketen van het snoepgoed. "We hebben de hele keten bij elkaar kunnen brengen", zegt mede-initiatiefnemer Caroline Lubbers. Tijdens de vakbeurs wordt gesproken over verduurzaming van cacao. Volgens Lubbers is dit belangrijk "want anders treedt schaarste op. Omdat cacaoboeren in bijvoorbeeld Afrika uitsterven en hun kinderen het bedrijf niet overnemen, moet er meer geld naar de boeren." Vrijdag wordt de hele dag gesproken over oplossingen voor de problemen die zich voordoen.Slavernij Niet alleen neemt het aantal cacaoboeren af, ook is niet alle chocolade gegarandeerd 'slaafvrij', zegt Lubbers. "Niet iedereen wordt betaald in de keten." In maart 2010 tekende een groot aantal partijen binnen de cacaosector een intentieverklaring voor het volledig verduurzamen van de cacaoconsumptie, zodat in 2025 alleen duurzame cacao wordt verkocht. Volgens Lubbers is momenteel van de gehele wereldproductie zo'n 20 procent duurzaam.Ze denkt dat consumenten in de toekomst kritischer gaan kijken naar chocoladerepen. "Waar woont de boer? Waar komt de chocolade vandaan? Wat voor werk komt erbij kijken?" Op die vragen hoopt de beurs antwoord te kunnen geven.De Chocoa-vakbeurs wordt tot en met zondag gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam.