Nieuws Actueel

OppoSuits: Hoe een pak van oude gordijnenstof uitmondde in een lucratieve onderneming

Het ontstaan van webshop OppoSuits klinkt als een grap: komen twee Hollandse backpackers bij een Vietnamese kleermaker en vragen hem om een maatpak te maken van de stoffen die hij normaal gebruikt voor gordijnen en dekbedden. De man sputtert nog tegen, maar doet uiteindelijk wat de klant wenst. Terug in Nederland trekken de mannen hun pak aan naar feestjes en merken dat ze daar bijzonder positieve reacties op krijgen. Als een van de twee in Engeland bij een voetbalwedstrijd zijn oranje pak aantrekt, is het idee voor OppoSuits geboren.

Anke Derkse 21 december 2018

Guus links

In 2012 wordt het EK voetbal gehouden en gaat er een container vol oranje pakken naar de voetbalfans. December van dat jaar zijn de eerste kerstpakken klaar voor verzending.
“Vanaf dat moment is het snel gegaan”, vertelt Guus Bakker, CEO van OppoSuits, de webwinkel voor ‘Foute Pakken’. “Onze creatieve directeur Jasper bedacht de ene na de andere (te) gekke print. Om te beginnen natuurlijk de diverse kerstpakken, maar gaandeweg kwamen er pakken bij voor onder meer Halloween en Valentijn. We zijn nu zes jaar verder en leveren in heel Europa, de USA, Australië, UK, Canada. Daarnaast zijn onze pakken wereldwijd te verkrijgen via Zalando, ASOS, Amazon en uiteraard bol.com.”

Guerillamarketing

Hoe hebben jullie dat in die korte tijd voor elkaar gekregen? Bakker: “Onze eerste reclame was natuurlijk de mond-tot-mond op de feestjes waar mijn compagnons kwamen in Nederland en Engeland. De pakken vallen nu eenmaal op en dat trok ook de aandacht van diverse media. Toen het zich verder ontwikkelde zijn we een guerrillamarketing campagne begonnen via alle denkbare kanalen, zowel on- als offline. Om te beginnen kregen we er per verkocht pak automatisch een wandelende reclamezuil bij. Mensen posten foto’s van zichzelf in onze pakken op social media, wat zich natuurlijk razendsnel verspreidt. Om het onze klanten makkelijk te maken leveren we met elk pak flyers mee, zodat de dragers niet steeds een heel verhaal hoeven te vertellen over de vraag waar ze in hemelsnaam dat pak vandaan hebben.

Lees ook: Ondernemer Rutger Vlaming loopt binnen met maatpakken aan huis

Uitbreiding collectie

De pakken voor mannen werden al snel gevolgd door mantelpakjes voor dames. En ja, als papa en mama zo’n gek pak hebben, willen de kinderen natuurlijk ook en dus volgde een collectie voor jongens waar de meisjes ook grif gebruik van maken. Naast de pakken ontstonden gaandeweg accessoires als overhemden en pins. “Kerstpakken verkopen we wereldwijd, want dat wordt overal gevierd. Maar we maken ook pakken op verzoek van grote klanten. Zo is in de USA Independence Day een belangrijke feestdag en daar maken we dan een bijpassende print voor. We zijn erg blij dat we met diverse grote entertainmentbedrijven zoals Disney, Nintendo en Star Wars een licentiedeal hebben, waardoor we het unieke gebruik hebben van hun iconische beelden en we de concurrentie buiten de deur houden.

Toekomst

We gaan door met het stap voor stap introduceren van nieuwe items. Zo hebben we in november OppoSuits Deluxe geïntroduceerd. Een exclusieve blazerlijn voor de modieuze man die wel houdt van een kwinkslag. We maken altijd prints die mensen vrolijk maken en willen nooit of te nimmer iets maken dat discriminerend of anderszins aanstootgevend zou kunnen zijn. We verkopen tenslotte vrolijkheid voor mensen die het leven op zijn tijd niet al te serieus nemen.
We willen graag met andere merken in Nederland en wereldwijd samenwerken. Dat mogen grote merken zijn, maar zeker ook kleine. Verder willen we uitbreiden naar landen in Azië, zoals China, Zuid-Korea en Japan

Lees ook: Dit is het marketinggeheim achter de plotselinge opmars van de Fjällräven-tas

Duurzaam

Wie naar de prijs van de Gekke Pakken van OppoSuits kijkt, zou zich kunnen afvragen of dat wel allemaal verantwoord is. “Zeker!”, zegt Bakker vol overtuiging. “Onze kleding wordt geproduceerd in geaccrediteerde fabrieken in China. Wij bezoeken de fabrieken regelmatig en zien er scherp op toe dat de social compliance wordt nageleefd. Dat wil zeggen dat de werknemers redelijke salarissen ontvangen, voldoende vrije tijd hebben en dat hun rechten worden nageleefd. We weten exact waar de stoffen vandaan komen en in de fabriek waar de prints worden gemaakt, wordt bijvoorbeeld het afvalwater gezuiverd. We vervoeren onze producten zoveel mogelijk via zeevracht en alleen als het niet anders kan met luchtvracht. Een van onze kernwaarden is dat we iets positiefs aan de wereld willen bijdragen. We komen overal en zien de ellende in sommige delen van de wereld. Dan realiseren we ons weer dat wij hier in het westen allemaal ‘met een gouden lepeltje in de mond’ zijn geboren.”