Nieuws Actueel

Oprichter FTX kan slechts 'speculeren' over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven. In een interview met The Wall Street Journal zegt Bankman-Fried dat tegoeden van klanten in de begindagen van het handelsplatform werden gestald bij de eveneens door hem opgerichte cryptobelegger Alameda Research, omdat FTX zelf geen bankrekening had. Veel van dat geld is nu kwijt. Het is mogelijk gebruikt voor risicovolle beleggingen.

ANP 4 december 2022

"Het geld werd overgeschreven naar Alameda, en ik kan alleen maar speculeren over wat er daarna is gebeurd", zei hij tegen de Amerikaanse zakenkrant. "Het is niet zo dat je een dollarbiljet geeft en dat vervolgens van start naar finish kunt volgen." Bankman-Fried erkende wel dat wat FTX en Alameda deden fout was. Maar al zijn aandacht ging naar eigen zeggen uit naar het eerste bedrijf, waardoor hij te weinig oog had voor problemen bij die tweede onderneming.

"Ik vraag mezelf af hoe ik een reeks fouten heb kunnen maken die niet alleen dom lijken, maar ook het type fout zijn waar ik anderen om zou hebben uitgelachen", zegt Bankman-Fried. Hij ontkende net als in eerdere interviews een fraudeur te zijn.

Belangenverstrengeling

FTX gold tot zijn ineenstorting als een van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Samen met Alameda en tal van gelieerde bedrijven vroeg FTX onlangs faillissement aan. Dat gebeurde nadat klanten massaal hun tegoeden bij het cryptoplatform waren gaan opeisen terwijl er niet genoeg geld was om iedereen uit te betalen. Ondertussen wordt de val van het bedrijf onderzocht door openbaar aanklagers en de beurstoezichthouder van de Verenigde Staten.

De nieuwe topman van FTX, de ervaren puinruimer John Ray III, oordeelde eerder al vernietigend over de bedrijfsvoering onder Bankman-Fried. Het terugvinden van miljarden aan klantentegoeden wordt lastig omdat FTX amper beslissingen op papier zette en leidinggevenden het liefst communiceerden via apps voor uitwisbare boodschappen.

Ook was er scherpe kritiek op belangenverstrengeling tussen Alameda en FTX. Alameda handelde flink op FTX, maar werd daar niet aan dezelfde regels onderworpen als andere klanten. In een eveneens dit weekend gepubliceerd interview met de Financial Times erkent Bankman-Fried dat Alameda met veel meer krediet mocht beleggen dan normale klanten, wat bij succes voor hogere winsten zorgt maar ook de risico’s vergroot. Terugblikkend zegt Bankman-Fried dat hij "absoluut" had gewild dat FTX Alameda aan dezelfde regels zou hebben gehouden als andere klanten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws