Nieuws Actueel

Opslagtanks Vopak weer wat voller na krimp door recordprijs olie

De opslagtanks van Vopak zitten weer wat voller dan tijdens de eerste maanden van dit jaar. Door de hoge olieprijzen en de grote vraag naar olie was er even minder behoefte aan opslagcapaciteit bij het tankopslagbedrijf, maar in het tweede kwartaal zag Vopak dit weer toenemen. Vooral door een grotere behoefte in Europa, waar het Nederlandse bedrijf een belangrijke speler in de haven van Rotterdam is, en Afrika kwamen de opslagen voller te zitten.

ANP 27 juli 2022

ANP270722077 1

De gemiddelde bezettingsgraad van de opslagtanks bedroeg tussen april en juni 87 procent. Dat was 84 procent in het eerste kwartaal van dit jaar en 88 procent een jaar eerder. Mogelijk troffen bedrijven de afgelopen maanden voorbereidingen voor eventuele tekorten. Steeds meer bedrijven en landen doen vanwege de oorlog in Oekraïne Russische olie in de ban. Later dit jaar gaat een EU-breed importverbod op Russische olie in die over zee wordt aangevoerd.

De oorlog in Oekraïne heeft maar in beperkte mate direct invloed op Vopak, maar vooral de bedrijfsvoering van de Europoortterminal in de haven van Rotterdam wordt er door geraakt. De Botlekterminal bij Rotterdam presteert beneden de doelen door tegenvallende omzetverwachtingen, de oplopende inflatie en gestegen personeelskosten.

Met de hoge prijzen voor ook gas, dat Vopak net als onder meer biobrandstoffen en chemicaliën opslaat, kreeg het bedrijf het afgelopen kwartaal op jaarbasis meer geld binnen. Dat was de Nederlandse onderneming alleen ook alweer kwijt doordat het zelf ook meer geld moest uitgeven aan onder meer energie. Daardoor viel de nettowinst, gecorrigeerd voor bijvoorbeeld afschrijvingen, de afgelopen drie maanden met 53,5 miljoen euro zo'n 20 miljoen euro lager uit dan een kwartaal eerder en in dezelfde periode een jaar geleden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws