Nieuws Actueel

'Opstapplaatsen' in Needse markthal

'Vers' winkelaanbod komt verder onder druk door het stoppen van groentenman Eddy Pleiter. Aan de Borculoseweg springen collega-winkeliers erop in met plaatsen in een markthal, schrijft de Tubantia.

PETER ZANDEE | FOTO JAN HOUWERS 25 augustus 2017

817209

De bakkers vader Marcel en zoon Twan Stroet doen niet in haltes voor busreizen, maar beginnende ondernemers verdienen een plek om hun waren aan de man te brengen. Hopelijk als opstapje naar een eigen winkel. Vandaar: opstapplaatsen in markthal De Oude Bioscoop.

Gegadigden

De eerste gegadigden zijn er al, al zijn dat niet allemaal starters. Dat groenteman Eddy Pleiter om gezondheidsredenen zijn zaak sluit, zorgt voor enige onrust. Onder klanten én collega-ondernemers. De Stroets zijn allebei, vanwege de vruchten in hun gebak. "Alweer een verswinkel weg. Stoppende ondernemers die geen invulling vinden voor hun pand en klanten die hun leverancier kwijtraken: ook als centrum-ondernemers binnen de Ondernemersvereniging Neede zitten we ermee", zegt Marcel Stroet. "Aan de ene kant ben je blij met elk nieuw initiatief dat in een winkel past. Aan de andere kant moet je ook niet alleen 'outletjes' hebben: een beetje van dit, een beetje van dat. Liever wat ambachtelijks, eigenlijk." Tegelijk zijn er zulke 'ambachtelijke' collega's die in de gaten in de markt willen springen, maar zich nu niet willen binden aan een duurder vast winkelpand.

Lees ook: Markthal verkozen tot beste winkelcentrum ter wereld

Ambachtelijk

Groenteman Michel Voortman komt zes dagen per week in de markthal naast Stroet te staan. Slagerij De Hoeve (St. Isidorushoeve en Eibergen) komt twee dagen per week naar Neede, zodat het dorp weer een 'echte' slager krijgt. En vishandelaar Hans Fentsahm uit Eibergen kiest eveneens twee dagen per week standplaats in Neede. Daarnaast is er ruimte voor beginnende ondernemers die behoefte hebben aan 'loop'. Twan Stroet: "Als je er hier mooi de loop in krijgt en met een bewezen omzet de stap kunt maken naar een eigen winkel, dan is dat toch prachtig?"

Extra omzet

Van een substantiele huur hoeven de Stroets het niet te hebben. "Als je een mobiele kraam hebt, kun je hier goedkoop staan. Je helpt elkaar als buren ook snel aan wat extra omzet. Ook dat telt dan weer mee." Marcel Stroet ziet nog een voordeel van verschillende versaanbieders naast elkaar aan de Borculoseweg. "Los van de positie als alternatief voor de supermarkten: Neede vergrijst. Dan is het handig als ouderen drie, vier dingen op een rij vinden."