Nieuws Actueel

"Opvang is prima, maar niet hier"

Het is angst voor Keulse toestanden, voor waardedaling van huizen. Voor het opslokken van politiecapaciteit. De boodschap van veel tegenstanders van vluchtelingenopvang is dezelfde: opvang is prima, maar niet hier. Zij ventileren hun onvrede vooral online.

Niels Klaassen 16 februari 2016

Fortresseurope

Een paar uur nadat Jack Haneveld zijn protestgroep op Facebook lanceerde, ging de deurbel: de wijkagent van Ypenburg kwam polsen wat Jack met zijn 'verzet' precies voor ogen heeft. Haneveld is tegen de komst van containerwoningen voor 150 ex-vluchtelingen nabij het Hofbad, in het hart van de Haagse Vinex-wijk. ,,Op zich wel goed dat de agent er zo snel was,'' zegt de dertigjarige zelfstandig ondernemer. ,,Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken: wij willen geen gekke extreemrechtse dingen of ander gedoe.''

Haneveld en student Rico ('liever geen achternaam') pakken hun protest behoedzaam aan. Na bekendmaking van de gemeenteplannen twee weken geleden had de facebookgroep al snel dik tweeduizend leden. Niet iedereen bleef beschaafd: ,,Het liep al snel uit de hand, inclusief foto's van varkenskoppen enzo. Dat tolereren we niet,'' zegt Haneveld. De geplande demonstratie eind maart moet vooral 'gezellig' worden. ,,Met veel Hollandse muziek, zonder hatelijke teksten, partijuitingen. Dat hebben we ook met de politie afgesproken. Zij grijpt meteen in als er toch verkeerde dingen gebeuren. We willen gewoon als wijkbewoners laten weten dat we het er niet mee eens zijn.''

Angst

Waarom hij en Rico tegen de komst van 150 statushouders zijn? ,,Er zijn incidenten met asielzoekers, zoals mishandelingen, verkrachtingen. De cultuurverschillen zijn ook een probleem, denk aan de omgang met vrouwen of homo's,'' zegt Haneveld.

Dat het hier om erkende vluchtelingen gaat, maakt weinig verschil. Rico: ,,Er hoeft er maar een te zijn met een zwaar oorlogstrauma en dan hebben we een probleem.''

Ouders zijn bang dat hun kinderen niet meer veilig kunnen gaan zwemmen of naar school kunnen fietsen, dat de politie te vaak moet uitrukken naar de containerbuurt, dat de klassen groter worden door de komst van kinderen van vluchtelingen, melden de mannen.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de politie gemiddeld een keer per week in actie komt vanwege seksueel geweld in een asielzoekerscentrum (azc). In totaal registreerde de politie vorig jaar 4750 meldingen van incidenten bij azc's, variërend van loze meldingen tot mensensmokkel en verloren ID-bewijzen. In 337 gevallen ging het om agressie. Volgens Rico worden veel problemen echter niet geregistreerd. ,,Er gaan steeds meer beerputten open.''

Vluchtelingen moeten wel goed opgevangen worden, vinden Haneveld en Rico, maar niet in Nederland. ,,De vluchtelingen komen eerst door pakweg tien landen waar geen oorlog is: laat ze vooral in de regio opvangen, geef daar geld voor,'' zegt Haneveld.

Ze zijn niet racistisch, discrimineren niet, beklemtonen ze meermaals, maar de keus van de gemeente Den Haag om de Vinex-wijk aan te wijzen als een van de statushouderslocaties is fout. Haneveld: ,,Dit is een gezellige wijk, waar de straten oranje kleuren als het Nederlands voetbalelftal speelt. En er wonen hier veel tweeverdieners. Dan komen de vluchtelingen ineens in zo'n wijk terecht, in die luxe. Ik zeg niet dat er 150 raddraaiers komen, maar toch.'' Hun petitie tegen de containerunits telt inmiddels 640 handtekeningen.

Spandoek

Of het virtuele verzet ook verder gaat, moet blijken. Iets 'liken' op Facebook is wat anders dan met een spandoek de straat op gaan op een gure winterdag. Ter illustratie: het protest tegen de komst van statushouders naar de Scheveningseweg in Den Haag bleek vorig najaar op Facebook - de groep telde dik 3000 leden - veel groter dan de daadwerkelijke demonstratie. Daar waren slechts honderd mensen.

En na de trits nieuwe statushouderslocaties die Haagse wethouder Joris Wijsmuller (wonen, HSP) onlangs bekendmaakte, kwamen er twintig e-mails binnen met vragen, meldt zijn woordvoerder. ,,De voor- en tegenstanders houden elkaar daarbij in evenwicht. Maar de grootste groep hoor je niet, want die meldt zich niet.''

Wel werden op verschillende andere plekken in de regio al plannen gewijzigd na kritiek. Zo verspreidt Midden-Delfland statushouders nu over drie dorpen, neemt Rijswijk meer tijd voor het asielzoekerscentrum en halveert Leidschendam-Voorburg het geplande aantal asielzoekers op Schakenbosch.

Ondertussen dreigen belanghebbenden met juridische procedures. De wijkvereniging in het Haagse Bezuidenhout ageert tegen de komst van 350 statushouders naar het voormalige ministerie van Sociale Zaken, in Westland hebben ondernemers alvast een advocaat in de arm genomen om een stokje te steken voor noodopvang in het Polenhotel op een industrieterrein in Wateringen. Want veel lokale ondernemers maken zich zorgen, zo blijkt uit een peiling van de bedrijvenvereniging: ,,De waarde van de panden zal dalen,'' schrijft een ondernemer. Een ander hoopt vooral dat de asielzoekers dagbesteding krijgen: ,,Ledigheid is des duivels oorkussen, zeker voor de jonge heren.'' En: ,,Onze vrouwelijke medewerkers maken zich nu ongerust over hun veiligheid.'' Vanavond praat de Westlandse raad over het plan.

Of het met het protest echt zo'n vaart loopt, zal pas duidelijk zijn als bestemmingsplanwijzigingen of omgevingsvergunningen formeel voorgesteld worden.

Voor Hagenaar Haneveld is het helder: hij gaat door met protesteren. ,,We zullen alles doen wat binnen de democratische mogelijkheden ligt.''