Nieuws Actueel

Organisatie voor midden- en kleinbedrijf omarmt outlet

Montferland kan meeprofiteren van de komst van het Fashion Outlet Center langs de A12 in Zevenaar, stelt voorzitter Edwin Sap van ondernemersorganisatie MKB Montferland. "Er komen miljoenen bezoekers per jaar. Als we in staat zijn om 10 procent naar onze kernen te trekken, dan heb je het over aantallen die Didam en 's-Heerenberg op dit moment zelfs niet aankunnen."

Miriam Szalata 29 augustus 2016

Winkelstraat retail blog tips verkopen 1065

De komende 3,5 jaar, tot aan de opening van het nieuwe megakoopcentrum, moet Montferland gebruiken om te werken aan de bereikbaarheid van Didam en 's-Heerenberg vanuit de outlet, stelt Sap. Ook is het verstandig om na te denken over hoe het outletcentrum kan bijdragen aan de promotie van Montferland. "De horeca moet nadenken over hoe de bezoekers te verwerken, en winkeliers over hoe zij kunnen aansluiten op wat er in de outlet wordt aangeboden. We moeten de tijd gebruiken zodat we straks deze mensen goed kunnen ontvangen."

Sap ziet een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente. "We willen als MKB Montferland graag zo snel mogelijk met alle belanghebbenden om de tafel om deze kans te gebruiken om de economie in Montferland een boost te geven. We hebben de gemeenteraad hierover een brief gestuurd." Het geluid dat MKB Montferland laat horen is opmerkelijk, want de gemeente heeft tot aan de Raad van State geprotesteerd tegen de komst van de outlet. De gemeente vreest dat met name de winkeliers in het centrum van Didam de dupe worden van het megakoopcentrum.

De komst van het Outlet Center is onomkeerbaar geworden nadat de Raad van State alle bezwaren terzijde heeft geschoven. Sap: "Dan kun je blijven wachten en zeuren dat het slecht is, maar wij denken dat het kansen biedt. Ik snap best dat een ondernemer van een sportzaak of kledingwinkel bang is dat hij klanten uit zijn eigen dorp kwijtraakt, maar er komen ook mensen die je hier anders niet had gehad. Mensen uit Duitsland en de Randstad. Er zullen bezoekers komen die niet slagen in de outlet, maar ze zúllen met iets naar huis gaan. Ze zijn niet voor niets zo ver gereden, dus gaan ze in de regio zoeken. Je kunt ze ook meer bieden, bijvoorbeeld arrangementen: een bezoek aan de outlet, een overnachting en een bezoek aan kasteel Huis Bergh. Als je er zo tegenaan kijkt, dan zie je de kansen. De outlet levert extra inkomsten op."