Nieuws Actueel

Othmar, Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co

Dirk Heupink en zijn zwager Bart Nijhuis runnen 'Othmar, Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co'. De twee echte bierdrinkers hebben van hun hobby hun werk gemaakt. "Elke keer weer proeven, heel vervelend", lachen de twee tijdens een rondleiding over het complex. Een interview in De Twentsche Courant Tubantia.

Engelbert Heideman | Foto: Frans Nikkels 29 november 2016

Othmar ootmarsum

De eerste schop ging in maart de grond in, en ruim voor de afgesproken datum van 1 december is alles klaar. Komende donderdag kan er volop worden gedraaid. "Sterker", vertellen Bart Nijhuis en Dirk Heupink, "we hebben hier al zo'n 12.000 liter bier gebrouwen."

Capaciteit uitbreiden

Aan alles is te zien dat er flink is geïnvesteerd. Geen talrijke woningen en een hotel, maar een afgeslankt project dat het aanzien echter meer dan waard is. De twee bierbrouwers geven toe dat er voor hun een droom in vervulling gaat. "Op onze oude plek konden we niet verder", vertelt Bart Nijhuis. "We wilden onze capaciteit uitbreiden en de beleving van het brouwen flink verbeteren. Alles willen we de mensen laten zien."

In het bedrijfspand Aan de Eerste Stegge konden de twee tussen de 60.000 en 70.000 liter bier fabriceren. Op de nieuwe plek is plek voor ketels die richting de 750.000 liter bier kunnen gaan. Maar vooralsnog blazen Heupink junior en Nijhuis niet te hoog van de toren. "Alles met beleid en voorzichtigheid." We hopen eerst voor 350.000 liter bier op jaarbasis te gaan. Heanig an, dat prediken we. Ketels bijplaatsen kan altijd nog, we hebben er in elk geval rekening mee gehouden."

Gehele proces in beeld

Het brouwen begint in de brouwzaal, waar tevens de gasterij is gevestigd. Hier wordt het wort oftewel het halffabrikaat van bier gemaakt. Via leidingen in de grond komt het bier in het tweede grote pand waar in zeven grote tanks de vergisting plaats heeft. Vervolgens vindt het afvullen, het bestickeren van de flessen en het inpakken plaats. "Allemaal flink geautomatiseerd, waarmee veel tijd besparen", aldus de brouwers. De tuin naast het plein is nu nog een kale vlakte, maar in het voorjaar wordt er hop en gerst verbouwd. "Wij willen het hele proces laten zien, van boer tot bier", vertelt Dirk Heupink. Daar horen ook rondleidingen bij, die door de brouwers zelf gegeven worden.

Dirk en Bart zijn helemaal in hun nopjes. "Wij doen voorlopig alles met ons tweeën, zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Dit is gebouwd voor de toekomst en we zijn maar wat blij dat we er deel van uit maken."

Het nieuwe brouwerijcomplex is tevens de toegang tot het openluchtmuseum, dat ook een kantoor naast de partyzaal heeft gekregen. Voor de bedrijfswoning wordt nog een huurder gezocht.