Nieuws Actueel

Otly: 'Handig om Uber-baas onder de knop te hebben'

Otly, een Nederlandse app die kinderen leert hoe ze met geld moeten omgaan, heeft de zegen van Uber-baas Travis Kalanick, bericht het AD. "We zochten naar de grote ideeën, en we vonden ze."

Sander van Mersbergen 10 augustus 2016

Otly app amsterdam startup uber

Al dat geklungel met muntjes, iedere week weer. Lior Bornshtain, vader van drie kinderen, werd helemaal kriegel van de manier waarop hij zijn kinderen van zakgeld moest voorzien. Niet alleen omdat het onhandig was (waar zijn die muntjes als je ze nodig hebt?), ook omdat het in opvoedkundig opzicht een gemiste kans was.

Cashless

"Als kinderen ouder zijn, leven ze in een maatschappij die volledig cashless is", zegt Bornshtains compagnon Vedran Vego, zelf kinderloos. "Het gebruik van contant geld is geen goede voorbereiding op later. Munten hebben dan geen betekenis meer."

Zoals dat zo vaak gaat, groeide de persoonlijke frustatie van Bornshtain uit tot een bedrijf: Otly. De Israëliër vroeg Vego, een Kroaat, om hem te helpen. "We woonden en werkten allebei al jaren in Amsterdam, in de financiële wereld. Om Otly van de grond te krijgen, hebben we onze baan opgezegd."

Bank voor kinderen

Otly in een paar zinnen? ,,Het is een bank voor kinderen, gerund door hun ouders. Ouders bepalen hoeveel zakgeld ze hun kinderen geven. Kinderen kunnen zelf beslissen waar ze het geld aan uitgeven, uiteraard onder toezicht van hun ouders. Ze kunnen besluiten of ze ergens voor willen sparen of meteen iets willen kopen. Als ze nieuwe schoenen willen, zien ze dat van de vijftig euro die ze hebben gespaard er maar tien overblijven. Dan kun je als ouders met ze in gesprek, om te vragen of dat nu wel nodig is."

Heel groot is Otly nog niet, met naast de twee oprichters alleen de Nederlander Jaron Borensztajn in dienst. Maar de zilvervloot lijkt onderweg. De Amsterdamse start-up is een van de Europese vier bedrijfjes die door Uber, de Amerikaanse online taxigigant, werd uitverkoren in de UberPITCH. Vierduizend concurrenten visten achter het net.

Opvoedkundig

Waarom Uber juist voor Otly koos? Topman Travis Kalanick vertelde er zelf iets over op zijn Facebookpagina. "We zochten naar de grote ideeën, en we vonden ze."

Vego zelf denkt dat het maatschappelijk nut van zijn bedrijf er ook iets mee te maken heeft. "Het heeft niet alleen een commercieel doel, maar ook opvoedkundig. In Engeland kozen ze een bedrijf dat mensen met geheugenproblemen helpt."

Sneltoets

Hoeveel Uber in Otly steekt, wil Vego niet zeggen. Kalanick spreekt van een 'kleine' directe investering, maar voor een bedrijf met een geschatte omzet van tien miljard is een investering al gauw klein. "Het is geen enorm bedrag, maar daar gaat het ook niet om. Het is een blijk van steun. We hebben Kalanick ook ontmoet. Hij nam alle tijd voor ons en gaf ons nuttige tips. En als we vragen hebben, kunnen we altijd bellen. Het is handig als je zo'n bedrijf onder de sneltoets hebt."

Gerelateerde artikelen:

Uber investeert in Nederlandse startup