Nieuws Actueel

Deze oud-sportverslaggever volgde zijn droom en is nu succesvol fitnessgoeroe

Veel mensen dromen er wel eens van. Iets heel anders gaan doen, compleet het roer omgooien. Pijnackernaar Bas Pronk (37) deed het zo’n vier jaar geleden. Hij gaf zijn carrière in de journalistiek en communicatie op en opende een sportstudio. Inmiddels heeft hij de tweede geopend. Hij schreef er het boek ‘Verander’ over, dat deze week verschijnt, aldus AD.

Annemarie de Vries | Foto: Fred Leeflang 30 januari 2019

Oud sportverslaggever droom fitnessgoeroe

,,Iedereen verklaarde me voor gek”, vertelt Pronk. ,,Ik had een droombaan. Op mijn achtste wist ik al dat ik sportjournalist wilde worden en op mijn 21ste zat ik bij Johan Derksen op de redactie van Voetbal International”.

En dat was nog niet alles, hij dook ook nog eens in een sportconcept waar velen sceptisch over zijn, dus hij heeft het nodige commentaar gekregen: ,,Ik ben franchisenemer bij Fit20”, legt hij uit: ,,Dat is een concept waarbij je 20 minuten per week traint en toch spieren opbouwt. Het idee is dat je de bewegingen op de apparaten zo langzaam uitvoert dat je spieren eigenlijk net even iets te ver gaan. Je redt dat omdat er continu iemand naast je staat, die je aanmoedigt. Daardoor ontstaan in de spier kleine haarscheurtjes, waarvan de spier eerst moet herstellen en zich vervolgens gaat wapenen, waardoor deze na ongeveer een week, als je weer gaat trainen telkens ietsje sterker is. Zo word je fitter en gezonder.”

Lees ook: Zo werd deze sieradentweeling de juwelier van bekend Nederland

Obsessie

Zijn eerste studio is in Rotterdam Overschie en die was zo succesvol, dat hij inmiddels een tweede heeft geopend in Rhoon. Pronk, die ook fanatiek wielrenner is, schreef eerder het boek ‘Obsessie’. Het ging over zijn obsessie om een gouden medaille te halen op de Marmotte, een wielerkoers in Frankrijk. Pronk: ,,In 2013 haalde ik mijn doelstelling bij lange na niet. Ik kwam veertig minuten te kort. Ik kwam huilend over de finish en zei: ‘Dit nooit meer’. Maar dat was ik de volgende dag alweer vergeten dus ging ik er toch weer voor. Het jaar erna lukte het wel. Dat was voor mij het moment dat ik dacht: ‘Hé, als je blijkbaar iets echt heel erg wilt, gaat het ook lukken’.”

Zekerheden opgeven

In deze periode werd de vader van Bas Pronk ziek: ,,Alvleesklierkanker, binnen een paar maanden was hij er niet meer. Hij is net 64 geworden. Hij was mijn inspiratie om te veranderen. Ik heb het hem gelukkig nog wel kunnen vertellen, hij stond echt achter me.” En zo kwam ‘De verandering’ in een stroomversnelling. ,,Ik kwam in aanraking met Fit20 en het sprak me aan. Gelukkig geloofde mijn vrouw ook in me, want we gaven natuurlijk alle zekerheden op. Al ons geld ging erin.”

Carrièreswitch

Pronk was kort voor zijn carrièreswitch bij het legendarische moment dat Dirk Kuyt in Istanboel voor Feyenoord tekende. ,,Wat wil je nog meer, zou je denken. Toch was ik in mijn hoofd alleen maar bezig met de studio die ik ging openen. Ik ben enorm blij met de keus die ik heb gemaakt.”

Pronk vindt het vooral leuk om met mensen te werken. Allerlei soorten mensen komen er, van fanatieke sporters tot sporthaters. De vooruitgang zien geeft veel voldoening. Ook het team waar ik mee werk is geweldig. Door hen had ik zelf de tijd om dit boek te schrijven. Hoewel het boek over mij gaat en dus het openen van de Fit20 studio, gaat het ook over het durven veranderen en hoe dat proces ging. Wie weet geef ik hiermee wel iemand dat laatste duwtje om het ook te durven.”