Nieuws Actueel

Oud-topman en zoon van oprichter Toyota overleden

Voormalig Toyota-topman Shoichiro Toyoda is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden, heeft het Japanse bedrijf bekendgemaakt. De erevoorzitter van de automaker stierf aan hartfalen, enkele dagen voor zijn verjaardag.

ANP 14 februari 2023

ANP140223113 1

Shoichiro Toyoda werd in 1925 geboren. Hij ging in 1952 aan het werk voor het door zijn vader Kiichiro opgerichte autobedrijf. In 1982 werd hij president van het bedrijf, dat toen net zijn commerciële activiteiten en de productie had samengevoegd. Die werden in de jaren ervoor nog apart gehouden.

Tien jaar lang bleef hij de hoogste bestuurder, waarna hij nog tot 1999 als voorzitter van het bedrijf diende. In die periode groeide Toyota uit tot een van de grootste autobedrijven ter wereld. Zo introduceerde het bedrijf luxemerk Lexus en kwam het met de Toyota Prius met de eerste hybridevoertuigen.

Toyoda is ook de vader van de huidige Toyota-topman Akio. Die is al sinds 2009 in functie en kondigde onlangs aan over enkele maanden af te treden. Hij wordt dan net als zijn vader eerder voorzitter.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws