Nieuws Actueel

Oud-wethouder helpt Nederlanders aan Duitse baan

Yuri Liebrand mist de politiek soms. Maar na zijn vertrek bij de gemeente Oldenzaal is de oud-wethouder niet gaan kniezen. Als directeur van het personeelsbemiddelingsbureau Concept Plus in Oldenzaal is hij een spin in het web van de Euregionale arbeidsmarkt. Dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Tim Nijhof | Foto: Carlo ter Ellen 7 januari 2017

Yuriliebrand

Liebrand is geen groentje op dit terrein. Voor zijn politieke avontuur - hij was wethouder van 2010 tot 2014 - hielp hij ruim tien jaar lang Duitse werkzoekenden aan (uitzend)banen in Nederland. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Anno 2017 dirigeert hij voornamelijk Nederlanders naar de florerende Duitse arbeidsmarkt.

CAO

In de sectoren productie, techniek, sales en logistiek liggen volop kansen, aldus Liebrand. "Vooral voor jonge werkzoekenden is het interessant. In Nederland is de CAO opgesteld op basis van leeftijd. In Duitsland niet. Je kunt er als jongere behoorlijk verdienen."

Liebrand heeft gemerkt dat veel Nederlandse werkzoekenden huiverig zijn voor de mars naar Duitsland. "Volgens mij zit het tussen de oren. Je moet het leuk maken voor jezelf. Toen ik in Duitsland begon, kreeg ik steeds een vakantiegevoel als ik de grens overging." Lachend: "Met collega's ging ik vaak naar een foute Bratwursttent. Dat hielp."

Vaste opdrachtgevers

Concept Plus heeft de thuisbasis in Lingen en naast Oldenzaal vestigingen in onder andere Meppen en Vreden. Liebrand werkt met tien vaste opdrachtgevers, waarvan zeven Duitse. Vorig jaar kon hij naar eigen zeggen 25 Nederlandse arbeidskrachten naar Duitsland 'uitzenden'. Tien van hen kregen een vaste baan bij hun opdrachtgevers.

Hij begon medio 2015 bij Concept Plus. De opstartfase duurde lang, zegt hij. "Ik moest het vertrouwen winnen van de Nederlandse uitzendkrachten en de Duitse opdrachtgevers. Dat duurde een poos. Het laatste half jaar zijn we enorm gegroeid." Zozeer zelfs dat hij in november een extra werknemer in dienst nam in Oldenzaal.