Nieuws Actueel

Oude gasfabriek als innovatiecampus

Topbedrijven uit Deventer bundelen de krachten in de vroegere gasfabriek aan de Zutphenseweg in Deventer. Het moet dé innovatieplek van de stad worden. Alsmede een podium voor Deventer producten, bedrijfsontwikkelingen, beurzen en bijeenkomsten voor het bedrijfsleven, zo meldt De Stentor.

Martijn Ubels | Foto: Ronald Hissink 4 februari 2017

Deventergoed

Onder meer Rabobank Salland, Nefit Bosch maar ook hogeschool Saxion participeren in het innovatieproject, meldt Gabriël Bosch van eigenaar 1618 Vastgoed, dat de vroegere gasfabriek momenteel grondig laat restaureren. Ook Topicus, een grote speler op ICT-gebied is nauw betrokken bij de ontwikkelingen.

,,Er is in Deventer niet echt zo'n centrale plek waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenkomen en naar de buitenwereld veel meer zichtbaar maken wat ze doen'', aldus Deventenaar Bosch.

Ontwikkelplek

Nu de restauratie van het complex - dat drie monumentale panden telt - vordert, krijgt het concept dat in het industriële erfgoed komt, steeds meer vorm. De gasfabriek wordt een ontwikkelplek voor innovaties, waar tevens Deventer bedrijven naar buiten kunnen treden en meer zichtbaar zijn. Zij kunnen een grote ruimte met horeca huren voor beurzen, bedrijfsbijeenkomsten of om producten te lanceren.

Campus

De gasfabriek, uit begin 1900, bestaat uit drie monumentale gebouwen. In het middelste 'apparatengebouw' is een grote ruimte gemaakt voor bijeenkomsten. Er komen daar bovendien werkplekken voor innovatieve ondernemers. Net zoals in het Business Innovatie Centrum, dat nu op het terrein zit in het modernere gebouw. Recent trok Het Ondernemershuis daarin. Bosch: ,,Er ontstaat steeds meer een campus.''

Er moet nog een passende entree komen met een goed buitenterrein, dat is te gebruiken voor bijeenkomsten. Dit deel van het terrein is nu nog van de gemeente. Bosch noemt de plek van de gasfabriek, dichtbij A1, binnenstad, de bedrijventerreinen, het AKZO-terrein en het Havenkwartier, ideaal voor de ontwikkelingen. ,,Eigenlijk kan het niet beter, ook niet qua bereikbaarheid.''

Duvel

Bierbrouwer Duvel werd vorig jaar al gestrikt als huurder. Duvel trekt vanaf maart in het pand dat het dichtst aan de drukke Zutphenseweg staat. Er komt een Duvel-hoofdkantoor met ruimten om relaties te ontvangen en een showroom met bieren en de geschiedenis ervan.

In de verbouwing steken meerdere investeerders 1,5 miljoen euro. Vanwege de monumentale status betaalt de provincie Overijssel 1,5 ton. Met gebruik van staal heeft Deventer architect Marc Harmsen van Architecten Lab in het apparatengebouw passend bij het industriële karakter een verdieping ontworpen. In het Duvel-pand is oudbouw en een nieuwe uitbouw met staal en glas, met zorg op elkaar afgestemd.

Wie nieuwsgierig is naar de restauratie kan zondag 5 februari om 14.00 uur een kijkje nemen in de gebouwen.