Nieuws Actueel

Ouderwetse drukte tussen de platenbakken

Vinyl is allang meer dan de stapel oude platen van je oom. Op Record Store Day trekken flink wat Amsterdammers naar de platenzaak voor de jacht op buitenkansjes. Ook de optredens tussen de platenbakken trekken publiek, schrijft Het Parool.

Maxime Smit | Foto: Dingena Mol 19 april 2016

Recordstoreday

Ties Adolfs (25) heeft een vette plaat gevonden. Het eerste album van Linkin Park: Hybrid Theory. "Dit is jeugdsentiment," zegt hij. "Vroeger op de achterbank richting Frankrijk met mijn discman op. En bij elke hobbel sloeg de cd dan over."

Adolfs is met Arjen Cupido (25) 's ochtends vroeg naar Concerto in de Utrechtsestraat gekomen. Niet omdat ze nou zulke muzieknerds zijn, maar gewoon omdat ze houden van een plaatje op zijn tijd. "Ik moet vanmiddag nog sporten," zegt Cupido. "Dus we dachten: we gaan nu even snel."

Zaterdag was het Record Store Day. In platenzaken wereldwijd waren optredens bij te wonen en speciale edities van bijzondere platen te kopen, naast het reguliere aanbod. Het publiek in Amsterdam was een mix van jongeren die een platencollectie willen aanleggen als aanvulling op wat ze allemaal streamen via Spotify, muziekfanatici en jonge ouders met kinderen.

Alyssa van Steenis (21) aast op een speciale editie van een lp van The Doors die live in Parijs is opgenomen. Het gaat niet lukken, ook al is ze vroeg in de ochtend gekomen. "Ik was vanochtend bij Recordfriend en daar was ie al weg. Ze hadden er maar drie en hier bij Concerto hebben ze hem ook niet, er waren er maar acht."

Zowel Steenis als haar vriend Liam Bloemendaal (21) gaat alsnog met een gevulde tas naar buiten. Hij heeft een trits metalplaten, zij onder andere Motörhead en Morrissey. Vanmiddag gaan ze nog naar de platenbeurs in Utrecht.

Vroeg open

Jorn van der Linde van Concerto vertelt dat de echte fans vanochtend al uren voor de zaak bivakkeerden, net als in voorgaande jaren. Concerto ging daarom speciaal al om acht uur open. Wat hard gaat dit jaar? Van der Linde: "Een speciale uitgave van Bowies The man who sold the world, Madonna met Like a virgin, Herman Brood met het album Shpritsz en een dubbel-lp van Koot en Bie."

Tiny Legs Tim speelt ondertussen de blues en in Velvet op de Rozengracht staan El Pino and the Volunteers. Everaldo Pechler (44) laat er zijn lijst zien van platen die hij eventueel wil kopen. De lijst is lang. "Sommige platen kosten honderd euro," zegt hij. "Dus om ze nou allemaal te halen... Nou ja, dan heb ik ze gezien. Dat is ook leuk."

Pechler en zijn collega Jurry Oortwijn (27) zijn van de Paradiso Vinyl Club - een initiatief van Paradiso dat zes keer per jaar singeltjes uitbrengt van bands die op dat moment nog niet heel bekend zijn, maar volgens Paradiso een groter publiek verdienen - niet per se voor de doorsnee koper. Oortwijn: "We hebben ook speciaal voor vandaag een single uitgebracht van My Baby. Die zijn al vrij bekend, dus die hebben het niet per se nodig, maar dat is voor zo'n dag als deze wel leuk."

Drukte

Even een tip van de kenners dan? Oortwijn koopt de plaat van de nog niet zo bekende Kevin Morby. "Net uit en heel tof," aldus Oortwijn. "Op 8 mei staat hij in Paradiso Noord, dus ga het zien."

Bij Recordfriend in de Sint Antoniesbreestraat geven ze ter ere van Record Store Day tien procent korting op alles. Medewerker Gerrit Hazen: "Het is een stuk drukker dan normaal op een zaterdag. We hebben in een week vier keer meer platen binnengekregen dan normaal. En zondag verwacht ik dat de drukte ook nog wel doorloopt." Mooi toch? "Absoluut. Maar we moesten wel een hoop extra prijzen."

Eerst streamen

Online platforms waarop je muziek kunt streamen zorgen er gek genoeg voor dat meer mensen platen zijn kopen. Dat staat in een onderzoek van marktonderzoeker ICM waar de BBC vorige week over berichtte. De helft van de platenkopers zei het aangeschafte album eerst online te hebben beluisterd. Het onderzoek bevat nog meer leuke cijfers. Zo zegt 7 procent wel platen te kopen, maar geen platenspeler te hebben. 52 procent heeft wel een platenspeler en gebruikt die ook.

Van de mensen die weleens een album op vinyl kopen, bezit 7 procent geen platenspeler, blijkt uit Brits onderzoek.