Nieuws Actueel

'Overheid remt technologische ontwikkelingen'

Onze overheid reageert vaak te laat op technologische ontwikkelingen als robots, zelfsturende auto's of Uber, waarschuwt het Centraal Planbureau Straks missen we de ICT-boot.

Edwin van der Aa en David Bremmer 11 augustus 2016

Zelfrijdende auto technologie anp cpb overheid

Nederland behoort tot de wereldtop op ICT-gebied. Willen we die koppositie behouden, dan moet de overheid zorgen dat bedrijven gemakkelijk kunnen ondernemen en vernieuwen. Daar schort het bij ons nogal eens aan, constateert het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in een onderzoeksrapport.

Overheden willen namelijk de burger beschermen. "Ze wachten te vaak tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie. Op een later moment regels invoeren, is vaak lastiger en kostbaarder", aldus de CPB-onderzoekers.

TechnologiebootZo dreigen we de technologieboot straks nog te missen, want internetbedrijven als Uber en Airbnb willen dat Nederland zich flexibel opstelt.

En bij technologische ontwikkelingen als zelfrijdende auto's kan de overheid op lokaal of regionaal niveau best experimenten mogelijk maken of uitvoeren, om het bedrijfsleven verder te helpen.

GutsVoormalig ICT-eurocommissaris Neelie Kroes is het helemaal eens met de kritische mening van het CPB. "Nu kijken de overheid en de politiek niet genoeg naar de toekomst. Je moet de guts hebben om over grenzen heen te kijken bij een razendsnel veranderende wereld, en niet meer risicomijdend zijn."

Volgens Kroes - die zelf voorzitter is van een belangrijke adviesraad van taxibedrijf Uber - moeten we ons realiseren dat een land als Canada, waar vernieuwende ICT topprioriteit heeft, een voorsprong neemt als Nederland geen stappen extra zet. "Wij bepalen het tempo niet, we moeten mee. En vooruitgang biedt grote voordelen: iedere burger heeft daar profijt van."

Goede richtingDe nieuwe economie is belangrijk voor ons land: de ICT-uitgaven in Nederland bedragen bijna 45 miljard euro, vooral aan diensten. De politiek zet deels stappen in de goede richting. Zo paste minister Schultz de wet al aan zodat proeven met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg mogelijk zijn.

Uiteindelijk draait het allemaal om de juiste balans, stelt CPB-onderzoeker Bastiaan Overvest. "Nieuwe toepassingen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Dan heeft de politiek maar twee soorten reacties: afwachten of verbieden. Dat kan beter."