Nieuws Actueel

Overleg over gehandicapten

Eigenaar Klépierre van de Markthal wil met de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) praten over de toegankelijkheid van het complex aan de Binnenrotte voor minder-validen. "Om samen te kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn", zegt een woordvoerster van het bedrijf in het AD.

Marcel Potters | Foto: Sanne Donders 14 maart 2016

Markthal Gehandicapten

Afgelopen weekend nam een aantal Rotterdamse rolstoelgebruikers ter plekke de proef op de som, en stuitte op nogal wat problemen in het op 1 oktober 2014 geopende complex in hartje stad.

Daarbij ging het vooral over de beschikbaarheid van het invalidentoilet, smalle deurposten in de restaurants en de hoge counters van de versunits. De vereniging geeft echter aan dat er met soms simpele en goedkope aanpassingen al veel winst is te behalen.

"Ook voor de Markthal zelf, want 15 procent van de Nederlanders heeft een of andere beperking", zegt bestuurslid Jan Poot. "Dat geldt dus óók voor Rotterdammers. Die willen graag naar de Markthal, en ik neem aan dat de ondernemers deze mensen graag binnen willen hebben."

InnovatiefZijn mening is dat de 'ervaringsdeskundigen' van de VGR bij Klépierre op verzoek tips kunnen aandragen. "Door onze beperking zijn we innovatief geworden", klinkt het. Een klein opritje kan wonderen doen of de mogelijkheid om ook na 8 uur 's avonds nog van het invalidentoilet gebruik te kunnen maken.

Poot: "Bij de horecakramen staan statafeltjes. De naam zegt het al, die zijn hoog. Mensen in een rolstoel kunnen daar niet bij en kijken slechts tegen de onderkant aan. Dat is eenvoudig op te lossen door er ook lagere tafeltjes bij te zetten."

Er zijn méér redenen om na te denken over het wegnemen van barrères voor personen die onder andere slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of blind zijn. "In ons kielzog heb je een hele groep ouderen, die ook niet meer zo makkelijk een trap op kunnen om boven naar een toilet te gaan", luidt de uitleg. "Wij zijn de kopgroep, maar vertegenwoordigen een hele massa mensen."

ContactDe zegsvrouw van Klépierre benadrukt dat in verschillende winkelcentra in Nederland al regelmatig wordt gesproken met vertegenwoordigers van de gehandicaptenorganisaties. "Als er contact met de VGR is gelegd, dan gaan we met ze praten."