Nieuws Actueel

Overleven in niemandsland

Alsof een leger reuzenmollen heeft huisgehouden. En voorlopig biedt het 'bouwdorp' aan De Ganskuijl wel deze aanblik. Twee ondernemers houden er moedig stand.

WICHARD MAASSEN 27 maart 2017

Gasthuislaan2

Thimo Bouwman, eigenaar van Brommer4you aan de Gasthuislaan, heeft niets te klagen. Scooterreparaties genoeg. ,,Toen ze een tijdje geleden bezig waren met de weg, ging ik bijna over de kop. Dat was pas erg.'' Af en toe is het wel lawaaiig, dat gegraaf naast de deur. Maar ja, zegt Bouwman schouderophalend, 'we maken zelf ook lawaai'.

Bultige vlakte

Sinds de sloop van een aantal portiekflats uit het begin van de jaren vijftig staat zijn zaak in een soort niemandsland. Links strekt zich een bultige vlakte uit, helemaal tot aan het Corderius College (Lambert Heijnricsstraat), rechts verrijst al de eerste nieuwbouw.

Woningen

In totaal worden in dit gebied, dat ligt ingeklemd tussen de Gasthuislaan en De Ganskuijl, ruim 50 eengezinswoningen gebouwd, waarvan de helft in de koopsector. Een rijtje flats aan de zijde van De Ganskuijl blijft staan en ondergaat een opknapbeurt. De aanpak van deze buurt maakt deel uit van Amersfoort Vernieuwt. Daarmee beogen gemeente en woningcorporaties de leefomgeving in achterstandsbuurten te verbeteren. Aanvankelijk had zijn winkelpand ook moeten wijken, aldus Bouwman. ,,De eigenaar wilde niet. In plaats daarvan hebben we een stuk stoep ingeleverd.''

Bouwherrie

Buurman Hassan Bellaghzal zit hier pas vier maanden met zijn kapperszaak, The Golden Barber. Afgezien van de bouwherrie gaat het 'redelijk', meldt hij. De meeste hinder ondervinden ongetwijfeld de kamerbewoners aan de achterkant van het pand; die worden al om zeven uur 's morgens gewekt door graaf- en heimachines.