Nieuws Actueel

Overzicht: Alles wat je moet weten over de modelovereenkomst

Per 1 mei 2016 maakt de VAR-verklaring plaats voor de modelovereenkomst. Wat moet je als ondernemer doen nu de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties van kracht wordt? Een compleet overzicht voor freelancers, ZZP'ers en andere zelfstandigen.

De Ondernemer 28 april 2016

1065 VAR modelovereenkomst ZZP ondernemer freelancer belastingdienst Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 704

Voorpublicatie: hoe verder na de VAR?De fiscus ziet veel freelancers, ZZP'ers en andere zelfstandigen als echte ondernemers. Maar in het geval je bijvoorbeeld veel werkt voor één opdrachtgever en op diens kantoor zit, is de situatie niet altijd helder. Door gebruik te maken van voorbeeldmodelovereenkomsten van de Belastingdienst, kun je in dit soort gevallen vooraf duidelijkheid scheppen, schrijft Tijs van den Boomen in zijn vernieuwde Handboek Eigen Baas. Een voorpublicatie.

De VAR verdwijnt: dit is wat je moet wetenHet is officieel: de VAR-verklaring verdwijnt en de modelovereenkomst neemt zijn plaats in. Met deze overeenkomsten moeten schijnzelfstandigen worden aangepakt. Maar wat betekent dit voor jou als ZZP’er? Waar moet je rekening mee houden? Vijf vragen over de nieuwe wet.

Modelovereenkomsten: meer zekerheid of meer verwarring?De relatie tussen opdrachtgever en zelfstandige moet duidelijker en daarom wordt de VAR (verklaring arbeidsrelatie) per 1 mei vervangen door modelovereenkomsten. Wat betekent dat? Het Parool zocht het uit.

Fouten in modelovereenkomsten ZZP'ersEr staan fouten in de modelovereenkomsten voor ZZP’ers die door de Belastingdienst zijn gepubliceerd, geeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën toe. Volgens Wiebes gaat het in de overeenkomsten om fiscaal niet-relevante bepalingen. De modelovereenkomsten waar het om gaat zijn door de Belastingdienst alleen getoetst op 'fiscaal relevante' bepalingen, maar nu blijkt dat daar ook vrijwaringen voor opdrachtgevers zijn opgenomen die niet conform hun wettelijke aansprakelijkheid is.

Blog: Wat ben ik nu de ZZP'er verdwijnt?“Ik heb gehoord dat per 1 mei de ZZP'er verdwijnt, wat ben ik dan vanaf die datum? Schrijven jullie me dan uit?” Een vraag die afgelopen week werd gesteld door een ondernemer naar aanleiding van de berichtgeving over de afschaffing van de VAR per 1 mei 2016 en het daarvoor in de plaats komen van de DBA.

Is het verdwijnen van de VAR echt zo'n ramp?Grote beroering onder ZZP’ers: de verklaring die zij aan de fiscus moeten overleggen (de zogenoemde VAR) om te bewijzen dat ze werken voor meerdere werkgevers, wordt vervangen door nieuwe ZZP-contracten. Zelfstandigen vrezen voor hun broodwinning en extra administratieve lasten.

%VIDEOWIDGET%