Nieuws Actueel
Pakken de Polen onze banen echt af?
Ze zijn met 150.000 in totaal: Polen die niet alleen in Nederland werken, maar er ook wonen. Bijna net zo veel inwoners als de gemeente Apeldoorn heeft. Duitsers die zich laten inschrijven in een Nederlandse gemeente zijn alle Europese nieuwkomers nog altijd de baas. Maar Polen hebben inmiddels de Belgen van de tweede plek verstoten, zo bericht de Stentor.
De rekenmeesters van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakten gisteren de aantallen bekend. 120.000 Polen zijn van de eerste generatie, 30.000 zijn hier geboren. De tweede generatie dus. De vooroordelen zijn er: Polen zijn zuipers en ze pikken onze baantjes af. Maar wat zijn de voordelen? Een overzicht.
Ze pakken onze banen af!
Eliza (26) en Marta (26) zijn typische Polderpolen. Ze werken allebei op het land, bij een boer. Eliza is vijf jaar in Nederland, Marta beleeft haar eerste dag in ons land. Baantje afpakken? Eliza fronst haar wenkbrauwen. "We doen inderdaad werk dat de Nederlanders niet doen."
In Nederland staat Zeewolde met stip op 1, als het aankomt op het aantal Polen ten opzichte van de autochtone bevolking. In heel Flevoland vind je relatief veel Polen. Dat is niet verrassend. De meesten van hen werken in de landbouw, meldt een medewerker van het CBS. "Asperges, champignons, glastuinbouw, vollegrondsgroentes, in de bollen."
Zijn ze de redding van de glastuinbouw? "Ja, zo kun je dat wel zeggen", vindt Jules Sanders van boerenbelangenorganisatie LTO. "Juist in kassen heb je handen nodig, net als op het land, tussen de groenten en in de bollen. Ze staan bekend als gemotiveerde en harde werkers." En ja, geeft Sanders toe: ze doen werk dat 'wij' niet willen. Van schoffelen tot paprika's plukken in de kas. "En de nodige Polen hebben het inmiddels geschopt tot bedrijfsleider. Die voorbeelden zijn er."
Uitzendbureau Level1 heeft zich gespecialiseerd in arbeidsmigranten. Directeur David Keetman weet waarom we blij moeten zijn met Polen. "Ze zijn onmisbaar geworden voor onze economie. Ze doen doorgaans productiewerk." Daar komt een Nederlander niet voor van de bank. "Ik hoef niet uit te leggen wat er gebeurt als ze morgen vertrekken. Dan hebben we echt een probleem in ons land."
Alle Polen zijn katholiek.
Eliza: "Dat was vroeger zo, nu niet meer. Het is nu fifty-fifty." Marta: "Vooral de ouderen gaan nog naar de kerk."
Ook katholieke kerken mogen 'best een beetje blij zijn', zegt Joseph Okonek.
De Poolse priester is al bijna tien jaar in Nederland om vieringen in de eigen taal te leiden. Dat doet hij in heel Oost-Nederland. "Polen zijn echte katholieken. De meesten kunnen eens in de maand een Poolse viering meemaken. Ik zie steeds meer Polen op andere zondagen de mis in het Nederlands bijwonen."
Polen zuipen.
Eliza: "Het is altijd de eerste vraag die je krijgt hier: 'Hou je van Poolse wodka?'" Marta: "Maar het klopt." Eliza: "We drinken graag. Net als Nederlanders."
Polen dragen niet alleen bij aan de Nederlandse economie door te werken, ze geven hier ook geld uit. Een 'Pools' schap in de supermarkt is allang niet meer vreemd. Zelfs winkels van landelijke ketens hebben blikken Pools bier en voedsel in hun assortiment.
En in Marknesse houdt de plaatselijke discotheek af en toe 'Poolse' avonden. Pardon: het zijn 'EU Party's' in de 'Noordoostpoolder'. Want: "Het maakt niets uit of je Nederlands, Pools, Litouws, Duits, Frans bent of wat voor nationaliteit je dan ook hebt, iedereen is van harte welkom om met z'n allen uit ons dak te gaan." Het eerstvolgende event is Bounce Generation, op 25 juni. Met heuse Poolse dj's.
Polen rijden hard.
Eliza: "Dat klopt. Maar we rijden wel veilig."
Er komt dus vanalles uit Polen. Het is wachten op de eerste Polonez (een soort Poolse Fiat) die te koop wordt aangeboden op Marktplaats. Maar voorlopig zijn daar vooral Polonez-uitlaten op te vinden...
Polen eten onze vis op.
Eliza: "Alle Polen hengelen en eten de vangst op? Echt niet." Marta: "Vissen is saai." Eliza: "Zeker voor meisjes."
Sportvissers in Nederland klagen wel steen en been over het visgedrag van een deel van de Polen. Enkele hengelsportwinkels inNederland lieten zelfs folders drukken in het Pools met de boodschap hoe de Nederlandse wetgeving op het gebied van sportvisserij is geregeld.
VleeswarenJamal Ramazani van de Poolse supermarkt Polonez in Apeldoorn weet wel wat 'wij Nederlanders' kunnen leren van de Poolse keuken. "Vooral de vleeswaren", zegt hij. De koeling biedt een overdaad een Poolse worsten. "Die smaken veel natuurlijker dan Nederlandse worsten", weet Ramazani van zijn klanten. Datzelfde geldt voor de melkproducten. Hij behoort tot een groep van 25 supermarkten die worden bediend door een Poolse groothandel. Hoe hij bij de naam Polonez komt? "Het is een Poolse auto en een Nederlandse dans. De polonaise."
Hoe zit het met het Poolse bier dat je in tal van supers ziet staan? Ook beter dan Nederlands gerstenat? Daar moet de Koerdische Iraniër het antwoord schuldig op blijven. "Misschien is Heineken lekkerder. Maar biersoorten als Zubr en Tyskie smaken vooral naar thuis, denk ik."