Nieuws Actueel

Staat er opeens een Chinees bedrijjf op je adres geregistreerd

Een rijtjeshuis, een industrieterrein op het platteland en short-stay-stadsappartementjes: de vennootschappen uit de Panama Papers zijn in Nederland op onverwachte plekken gevestigd, schrijft De Volkskrant.

Marc van den Eerenbeemt, Tom Kreling 11 mei 2016

Panamapapersgroningen

Uit de uitgelekte stukken blijkt dat het offshorebankieren niet alleen via trustkantoren in gerenommeerde zakencentra loopt. De vennootschappen zijn in Nederland ook gekoppeld aan rijtjeshuizen, industrieterreinen op het platteland en short-stay-stadsappartementjes. In totaal duiken er 251 juridische entiteiten op met een Nederlandse connectie, en 320 adressen. Het trustkantoor had wel wat moeite met de Nederlandse spelling. Een villa in Wassenaar is bijvoorbeeld gevestigd in 'Massenoar'.

Simpel kantoorpandje in NoordwijkOok een simpel kantoorpandje aan De Hooge Krocht in Noordwijk biedt onderdak aan vele vennootschappen. Zo is er de vennootschap Northern Limited geregistreerd, een bedrijfje op het Britse belastingparadijsje Isle of Man. Die wordt vermeld in de Panama Papers. Een blik in het register van de Kamer van Koophandel leert dat er nog eens 95 andere entiteiten zijn te vinden, alle met wortels op het Caribische eiland Barbados.

Opeens in het Brabants DagbladOndernemer Menne Sieperda schrok zich rot toen hij dinsdagochtend ineens in het Brabants Dagblad stond, als een van de regionale ondernemers die in de Panama Papers stond. Want die administratie, daar hangt toch een beetje de geur van schimmige transacties, fraude en belastontduiking omheen. 'Daar heb ik niets mee te maken.' Toen heeft hij zelf maar eens in de database gekeken. Bleek er op zijn adres een Chinees geregistreerd, ene Zhang Xiaoying, met een bedrijf op Samoa. Nou doet hij inderdaad al jaren zaken in China, maar van deze man had hij nog nooit gehoord.