Nieuws Actueel

Papendrechtse juwelier houdt het na 25 jaar voor gezien

Ze 'verkocht' pas het 30.000ste, unieke artikel. En dat is de laatste mijlpaal voor juwelier Renée Hassink, die binnenkort stopt. Dat schrijft het AD.

JAN-DIRK VERHEIJ | Foto: Richard van Hoek 16 september 2016

Hassink 1065

De 67-jarige onderneemster uit Papendrecht vindt het tijd om het rustiger aan te doen. ,,Toen ik dat met Kerstmis mijn kinderen vertelde, sprongen ze een gat in de lucht. Het is zwaar, vijf dagen in de week. Een prachtig vak, maar met een hoop stress. Je verkoopt geen spullen, maar emotie."

Renée Hassink opende 25 jaar geleden haar juwelierszaak op winkelcentrum De Meent. Het was een rigoureuze carrièreswitch voor de apothekersassistente. ,,Parels in plaats van pillen", grapt Hassink in haar zaak in de Brederodelaan

DecorGeen overdreven blingbling in Hassinks onderkomen. Ja, in de vitrines, niet daarbuiten. Op de grond ligt van die chique rode vloerbedekking. Het is het decor waar veel vaste klanten zich al een kwarteeuw thuisvoelen, weet de eigenares. ,,Ook mensen die zijn verhuisd blijven hier terugkomen. Dat doet me goed."

Nog drieënhalve maand, dan valt het doek. Nadat Hassink in augustus 2015 het besluit nam gas terug te nemen, zocht ze tevergeefs naar een opvolger. Het lukte tot haar grote frustratie niet om een geschikte overnamekandidaat te vinden. Hoewel ook haar huurbaas de wens heeft in het pand een juwelier te blijven huisvesten, is de kans nihil dat na 31 december nog de naam Hassink op de gevel prijkt.

De sieraden gaan nu met 20 procent korting of meer van de hand. Nog dik 3.300 items te gaan, leert een blik in de administratie. ,,Mijn kroonjuweel? Een ketting met witte Zuidzeeparels en Tahitiparels. Black and White heet-ie. Zó mooi! Eigenlijk past zo'n ketting hier niet, veel te duur. Toch kocht ik hem een jaar of vier geleden, parels zijn mijn passie."

Helemaal stoppen doet de Papendrechtse niet. Ze gaat verder met een webshop, die zich vooral richt op parels. Ook wil ze als 'adviseur nalatenschappen' aan de slag en taalles gaan geven aan laaggeletterden. ,,Echt, dat is belangrijk werk."

AanzoekringetjeOver dat 30.000ste unieke artikel dat Renée Hassink op 28 juli 'verkocht' wil ze nog wel wat kwijt. ,,Dat was een aanzoekringetje. Die heb ik die knul cadeau gegeven, het was 500 euro waard. Dat deed ik eerder ook met het tiende én het 20.000ste artikel. Die jongen zou nog terugkomen met zijn aanstaande, maar ik heb hem hier sindsdien helaas niet meer gezien. Daarover heb ik eerlijk gezegd best de smoor in."