Nieuws Actueel

Papendrechtse markt wordt bruisend hart

Het is bijna zover en dan heeft Papendrecht een nieuw, gezellig plein midden in het centrum. De markt wordt sinds januari opnieuw ingericht. Voor het 'saaie' plein komt veel groen en recreatie terug. Ondernemers kunnen op het plein straks meer evenementen organiseren en de weekmarkt zal weer terugkeren.

Salwa van der Gaag 9 juni 2016

Markt Papendrecht

Dagelijks nemen nieuwsgierige Papendrechters een kijkje op het plein. Het ligt flink overhoop, maar krijgt langzaam vorm. En wat dat wordt? ,,Het bruisende hart van Papendrecht", zegt projectleider Recep Arican tegen het AD.

MeedenkenInwoners konden meedenken over een nieuwe indeling van de Markt. Maar liefst tweeduizend reacties kwamen binnen bij de gemeente. Vervolgens moest er een keuze worden gemaakt. ,,We wilden met iedereen rekening houden en het leuk maken voor jong en oud. Er waren vier scenario's, maar uiteindelijk hebben we het een beetje gecombineerd", vertelt projectleider Jantine Prins.

Wat de Papendrechter belangrijk vindt? Groen! En dus worden er vijftig bomen geplant en een hoop planten en bloemen in grote groenbakken gezet. Daarnaast komen er negen bankjes op het plein, waar mensen gezellig even kunnen zitten.

EvenementenMisschien nog wel de grootste verandering is het podium dat momenteel wordt aangelegd. Het is de bedoeling dat op het plein meer activiteiten worden georganiseerd in de toekomst en daar leent de verhoging zich perfect voor. ,,Dit was vroeger een parkeerterrein. Toen werd het autoluw gemaakt, maar het zag er niet uit. Het terrein was gewoon vlak en ook erg verzakt", vertelt Arican.

De uitdaging was om er weer een plek van te maken waar het dorp trots op kan zijn. ,,De Markt is straks veel geschikter voor evenementen. Dat is ook leuk voor de kleinere verenigingen in Papendrecht", zegt Prins. ,,Het wordt heel laagdrempelig en makkelijk om er iets te organiseren. Er zijn zelfs elektriciteitsvoorzieningen op het podium. Het enige wat ze hoeven te doen, is hun microfoon inpluggen."

WeekmarktDe weekmarkt is momenteel verplaatst vanwege de herinrichting, maar zal straks weer gewoon op het plein plaatsvinden. Eind juli hoopt de gemeente de Markt klaar voor gebruik te hebben.

Tot die tijd wordt er hard gewerkt. Alleen de bomen laten nog even op zich wachten. ,,Die kun je het beste in het najaar planten", licht Arican toe.

Ook met de omwonenden is rekening gehouden. De bewoners in de flatgebouwen om de Markt heen kijken namelijk recht op het plein en wilden geen torenhoge bomen voor hun raam. Om die reden worden er bomen geplaatst waar zij goed doorheen kunnen kijken.