Nieuws Actueel

Papendrechtse verwerkt moedermelk in sieraden

Lisa Vogel 9 februari 2016

Moedermelksieraad

Bevroren, uit de koelkast of vers, moeders kunnen nu hun borstvoeding opsturen en laten vereeuwigen tot sieraad. De Papendrechtse Nikita Boelens maakt van moedermelk een accessoire. Ze vertelt haar verhaal aan het AD.

Het eerste exemplaar is voor haar zelf. Nikita Boelens (29), eigenaresse van sieradenlabel SoLilly, wijst naar de zilveren ketting om haar nek. Op het eerste gezicht lijkt de hanger op een glanzende witte steen, maar niets is minder waar: het is haar eigen borstvoeding.

Persoonlijke sieraden ontwierp ze al 10 jaar, van armbanden met foto’s tot kettingen met namen. Aan moedermelk dacht ze pas toen ze zwanger werd van haar tweede, vorig jaar. Haar dochtertje Jill, inmiddels 8 maanden, heeft het syndroom van Down en borstvoeding geven zou daarom geen optie zijn, onder andere vanwege haar ademhalingsproblemen. Toch begon Jill plotseling aan de borst te drinken, iets wat Boelens nooit had durven dromen. “Dit was voor mij een heel bijzonder moment, een kind voeden is zoveel meer dan alleen borstvoeding geven. Ik wilde dit moment vast leggen in een sieraad. En hoe persoonlijk wil je het hebben? In Nederland zijn er maar drie andere bedrijven die dit doen en toen was het zoeken naar een manier om moedermelk te conserveren zodat je het zo lang mogelijk goed kan houden.”

VerwerkenOm dit te realiseren benaderde Boelens andere bedrijven en verdiepte ze zich in het verwerken van borstvoeding in een sieraad. “Dit gebeurt op een bijzondere manier. De melk wordt in een hanger gegoten en verhard, maar hoe precies houd ik geheim. Het is een scheikundig proces. Daarna komt er een glanslaag overheen en kan je het sieraad voor de rest van je leven bewaren.”

Sinds zondag kun je een ketting met je eigen moedermelk door Boelens laten maken. De reacties zijn veelal positief en de eerste bestellingen zijn binnen. Een enkeling vindt het ‘vies’. “Heel gek vind ik dat niet,” zegt de Papendrechtse. “Als je me dit een jaar geleden had gevraagd, had ik het ook raar gevonden.”

In het atelier in haar huis komt binnenkort een koelkastje te staan om de moedermelk van wildvreemden kort in op te slaan. In de vriezer bewaart ze zelf regelmatig liters van haar eigen borstvoeding. Voor Boelens een doodnormale zaak. “Ik geef mijn melk aan Jill, maar ook weg aan het Moedermelk Netwerk, voor kindjes die het niet van hun eigen moeder kunnen krijgen. In de vriezer kun je borstvoeding lang bewaren, het is helemaal niet onhygiënisch, maar juist heel natuurlijk.”

Moeders die hun borstvoeding een ‘tweede leven’ willen geven als accessoire, kunnen dit via de webshop van SoLilly.nl aangeven. Naar het opgegeven adres wordt dan een bewaarspuitje gestuurd. Boelens: “Daar kan de melk in en ik adviseer om 30 milliliter op te sturen, al gebruik ik maar de helft.”

Omdat de sieradenontwerpster alles met de hand doet, kost het haar een week om een ketting met iemands moedermelk te maken. “Alleen het verharden duurt al een paar dagen en ik doe alles in mijn eentje.”

Naast moedermelksieraden ontwerpt Boelens nu ook kettingen met as of een lokje haar. Een combinatie is ook mogelijk. “Ik heb nu zelf een ketting waarin as van mijn oma is verwerkt. Dat is veel mooier dan om het in een potje te bewaren.”