Nieuws Actueel

Parkeerprobleem jaagt winkelend publiek weg

MKB Westland wil dat parkeren in Westlandse winkelgebieden een extra impuls krijgt. Vooral in de grotere centra kan dat nog verbeterd worden, schrijft het AD.

Bart Lelieveld 25 juli 2016

Parkerenautoparkeerplaats1065 1

In Naaldwijk speelt de problematiek met name aan de oostzijde van het centrum, bij het gemeentehuis. In Wateringen ziet MKB Westland niet alleen graag meer plekken verschijnen, de locaties zouden ook beter met elkaar verbonden moeten worden. 's-Gravenzande wordt in het rapport genoemd als winkelgebied waarin aandacht voor fietsparkeren nodig is. Ook in Monster en Honselersdijk heeft winkelend publiek soms moeite met het vinden van een vrij plekje voor de auto.

In Wateringen staat het parkeerprobleem al langer op de agenda, tegelijk met de doorstroming van het verkeer in het dorp. Met enige regelmaat heeft de winkeliersvereniging geprobeerd het onderwerp op de politieke agenda van de gemeenteraad te zetten.

Lobby

,,Een paar jaar geleden hebben we daarvoor gelobbyd", legt voorzitter Sander Nieuwenhuizen uit. ,,Het speelt eigenlijk nog steeds. Wel is het zo dat als er ruimte vrijkomt er gekeken wordt naar extra parkeerplaatsen. Er zijn plekken bijgekomen bij de Albert Heijn, naast het oude raadhuis en bij de kerk waar een bushalte is vervallen."

Toch is de problematiek nog niet helemaal opgelost en dat kan ten koste gaan van de omzet. Want de winkeliers zijn het erover eens dat slechte parkeermogelijkheden klanten kan kosten. ,,Mensen willen geen moeite hoeven doen om de auto kwijt te raken. Bovendien ga je niet een paar rondjes extra rijden als de doorstroming niet optimaal is."

Daarmee doelt Nieuwenhuizen op de Herenstraat, die bij veel verkeer stroopt. ,,Zeker de afgelopen tijd toen het Tolland afgesloten was, maar daarvoor was dat ook al het geval."

Ook in Naaldwijk wordt het belang van voldoende en goed bereikbare parkeerplaatsen niet onderschat. ,,Als parkeerproblemen het eerste is wat door je hoofd schiet als je denkt aan een winkelgebied, dan komen de klanten echt niet meer," beschrijft Chris Petri, voorzitter van de Naaldwijkse winkeliersfederatie, die weet dat er in Naaldwijk al gekeken wordt naar extra parkeerplaatsen.

Tellingen

De gemeente laat weten dat het op sommige momenten inderdaad druk kan zijn in de centra, maar dat er over het algemeen altijd wel plekken beschikbaar zijn. ,,Wij monitoren het gebruik van de parkeerplaatsen met periodieke tellingen", aldus een woordvoerster. ,,Hieruit blijkt dat over de gehele linie bezien er geen parkeerproblemen zijn."