Nieuws Actueel

Partycrew laat het publiek zélf de artiesten kiezen

Het is afgelopen met de feestjes voor 14-jarigen. Partycrew maakt de festivals groter en uitbundiger.

Kirsten Rietbergen 10 februari 2016

Staat dj Daan Junior, The Partysquad of misschien FeestdjRuud op 28 mei op het podium in Uden? De vier organisatoren van festival United hebben nog géén idee. Want niet zíj, maar de bezoekers bepalen wie er komt, aldus het Brabants Dagblad.

ExperimentHet is weer zo'n vernuftig concept van Partycrew uit Oss. United -de naam is bedacht door een volger op Facebook- is een nieuw 'experiment'. Het festival vormt zichzelf via social media. Binnen drie dagen nadat Partycrew een bericht op Facebook plaatste, gingen vierduizend duimpjes de lucht in. Waar moet het plaatsvinden, wie treedt op, hoe gaat het heten? Honderden praten erover mee. En daarmee verkoopt het Osse evenementenbureau meteen kaarten. "We hebben mensen gevraagd of ze al bereid zijn te betalen. Binnen elf dagen haalden we 60.000 euro op. Mensen die betalen, die komen!", zegt Brent van Dulmen.

Brent uit Heesch, Joey Manders uit Schaijk, Wouter van Sonsbeek uit Geffen en Martijn van de Laar uit Overlangel houden elkaar al tien jaar lang scherp in het bedenken van verrassende evenementen. Het begon in 2006 toen een schoolfeest van het Hooghuis in Oss niet doorging. Dan doen we het toch zelf, dachten ze. Inmiddels hebben ze als Partycrew al 289 evenementen op hun naam staan. Deden ze eerst vijftig feestjes per jaar, nu kiezen ze voor een handvol festivals met in één keer een paar duizend bezoekers. Zoals Vorstival vorige week, en de Breakout Run, Hockeyloverz, Invictus, Lef!, en nu dus United.

AlcoholwetFeestjes voor 14-plussers waren jarenlang core business. Maar de alcoholwet gooide roet in het eten. "Als 18-jarigen wegblijven omdat ze geen biertje kunnen drinken, dan komen meiden van 16 ook niet meer. Die vinden oudere jongens spannend; het verschil met jongens van 14 is te groot. Het liep gewoon niet meer", zegt Joey Manders. De vier organisatoren zijn met hun doelgroep meegegroeid. De 14-jarigen van toen zijn nu twintigers. Velen volgen Partycrew trouw.

Zaterdag vieren ze het 10-jarig bestaan met een feestje voor zo'n 350 man in club Shique de Luxe in Schaijk. Voor familie en vrienden. "Wij bezorgen onze ouders flink stress. Stopte je vroeger 5000 euro in een feestje, nu is een ton eigenlijk al niks. De risico's zijn gigantisch. Bezoekers beslissen last minute of ze komen. In de laatste week voor een festival verkopen we nog vijftig procent van de kaarten. Ons mam wil niet meer dat ik er thuis over praat. Ze doet geen oog dicht", zegt Joey Manders. En er waren diepe dalen. Bijvoorbeeld toen Partycrew-maat Ben van Zijl ermee stopte nadat de groep in 2009 voor tienduizenden euro's in het rood dook na het mislukken van Amnesia Outdoor. "Zien dat je maat er bijna aan onderdoor gaat, dat is pas een dieptepunt", zegt Brent. Toch zijn ze blijven nadenken over nieuwe concepten en welke risico's aanvaardbaar zijn. Hockeyloverz werd geboren, dat vorig jaar in drie weekeinden 26.500 hockeyers trok. Met hockeymerk TK geven ze een festivalstick uit. "De festivalmarkt is verzadigd. Je moet steeds met iets unieks komen. Gemengde sporten, daar kunnen we iets mee. En social media." Op 28 mei is het resultaat te zien.

Vrijwilligers nodig voor festival? Na tien jaar doe je geen beroep meer op familie

Partycrew maakt al jaren gebruik van stagiaires en vrijwilligers die zich voor een kleine vergoeding en voor de fun inzetten om het evenement in goede banen te leiden. Bij een festival als Vorstival zijn er zeker honderd mensen in de weer.

"In de beginjaren deden we een beroep op vrienden en familie. Maar je kunt niet verwachten dat die na tien jaar nog klaar staan. We hebben desondanks een goede kaartenbak opgebouwd. Mensen die met ons meegegroeid zijn."

Bij Partycrew werken zo'n 14 mensen. De vier vrienden vormen de directie, met ieder z'n eigen specialiteit. Wouter financiën, Joey communicatie en netwerk, Brent doet grafisch werk, en Martijn is 'creatief brein' en verzorgt de Breakout Run. Het bedrijf werkt met vaste leveranciers van tenten, licht en geluid, toiletwagens etc. Zoals AS Verhuur Geffen, Remote Rental uit Heesch en Lokhoff Aggregaten uit Schijndel.