Nieuws Actueel

Patatje op een historische plek

Nieuwe cafetaria staat op plek waar enkele jaren geleden mobiele snackkar door een omgewaaide boom werd verwoest.

Alfred Dorgelo | Foto: FFU Press Agency 11 maart 2016

Patat ffu press agency

Bij het binnenrijden van Mariënberg via de Nieuweweg zie je daar een nieuw opvallend bouwwerk. Bij de eerste aanblik denk je niet direct aan een cafetaria, maar in het markante gebouw zijn toch echt patat en snacks te koop.

"De snackbar is gebouwd met oog voor de omgeving", zeggen de eigenaren Ron en Hillegien Blaauwbroek. De bouwstijl sluit aan bij het tegenovergelegen Hut Mariaborch. Dat bouwwerk vertelt de geschiedenis van het dorp, waar priester Johan Clemme uit Hessen begin veertiende eeuw een geschikte plek zocht om een fraterhuis - een soort klooster voor lekebroeders - te stichten.

In de stijl van het nagebouwde kapelletje is daar tegenover de nieuwe cafetaria opgetrokken.

Complimenten"Wij kregen veel complimenten van buurtbewoners dat alles zo mooi is opgeknapt", zegt Ron Blaauwbroek. Hij was van tevoren in gesprek gegaan met leden van de lokale belangenvereniging in het dorp en de welstandscommissie. "Ze wilden dat de snackbar qua bouwstijl zou passen in de bosrijke omgeving en bij het karakteristieke monument Hut Mariaborch."

ReizigersSinds woensdag verkopen Ron en Hillegien Blaauwbroek hun snacks aan de toegangsweg van Mariënberg. Als het in Hastings, een stad in Nieuw-Zeeland, lukt om kroketten en frikandellen aan de man te brengen, moet het zeker lukken in het pittoreske dorp, is hun gedachte. Drie jaar woonden ze in Nieuw-Zeeland. Daar lieten ze de plaatselijke bevolking kennismaken met eigengemaakte gehaktballen, allerlei typisch nederlandse snacks en pannenkoeken. "Onze frikandellen belanden daar zelfs in de supermarkt." Heimwee dreef het paar terug naar Nederland, waar de Blaauwbroeks eerst een cateringbedrijf en evenementenverhuur begonnen. Ze wonen nu nog in de Duitse stad Emlichheim, maar hopen binnenkort te verhuizen naar het dorp waar ze de snackbar zijn begonnen.

StormOp die plek stond altijd een mobiele snackwagen. Die werd enkele jaren geleden tijdens een storm verwoest door een omvallende boom. "Ik ken deze plek al ruim twintig jaar en ben er regelmatig langsgereden. Ik weet dat het hier vooral in de zomer een drukte van belang is. Onze zoon Joereck kwam er via Marktplaats achter dat de vorige eigenaar het terrein wilde verhuren. Wij waren tegelijkertijd op zoek naar wat anders omdat het vele nachtelijke werk ons langzamerhand begon op te breken", zegt Ron Blaauwbroek. "Ik wilde niet huren, maar kopen.

Augustus vorig jaar was dat eindelijk rond. Al snel had ik een principe-akkoord met de gemeente Hardenberg. Ik dacht dat alle vergunningen rond waren, want 'in principe' mocht ik bouwen. Met enkele kennissen begon ik meteen het terrein vlak te maken. We gooiden het terras vol met stenen. Ik was helaas iets te voorbarig. Daarom heeft de bouw enkele weken stilgelegen en was de opening niet december vorig jaar, maar pas deze week."

De toko heeft de toepasselijke naam Cafetaria Mainbarg, de dialectnaam van het dorp. "Om de verwevenheid met het dorp te duiden is er een speciale Mainbargsaus met geheime ingrediënten."