Nieuws Actueel

Pegatron verlaat Breda, 500 banen weg

Pegatron, de reparateur van mobieltjes, vertrekt uit Breda. De fabriek wordt overgeplaatst naar het Tsjechische Ostrava. Vijfhonderd werknemers, vrijwel allemaal uitzendkrachten, verliezen hun baan. Dit bericht BN/DeStem woensdag.

PETER ULLENBROECK 2 maart 2016

Pegatron Breda

De fabriek aan het Hekven sluit al in mei. Pegatron kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws vanwege de slechte werkomstandigheden. Zo vielen werknemers in de zomer flauw omdat de temperaturen in de bedrijfshal flink opliepen. Ook kreeg het personeel strafpunten bij ziekte of te laat komen waardoor loonsverhogingen werden misgelopen.

Vertrek ergFNV-bestuurder Frans Szablewski kaartte de misstanden vaak aan, maar noemt het toch 'jammer' dat het bedrijf vertrekt uit Breda. "Je praat wel over vijfhonderd arbeidsplaatsen", zegt de vakbondsman. "Liever had ik gezien dat Pegatron was gebleven en zich ontwikkeld had tot een fatsoenlijke werkgever."

Oud-werkneemster Fatiha Ahamian die na twee jaar werken voor Pegatron met 86 andere werknemers net voor de kerst te horen kreeg dat ze niet meer welkom was, vindt het vertrek ook erg. "Niet vanwege het bedrijf. Maar wel voor de mensen die er nog werken. Die moeten nu, net als ik, op zoek naar ander werk."

De Bredase wethouder Boaz Adank (Economische Zaken) betreurt zegt het vertrek van Pegatron te betreuren.