Nieuws Actueel

Per ongeluk ondernemer

Een eigen bedrijf op poten zetten is nooit de bedoeling geweest, zeggen ondernemers Jonathan Koy, Dido van Klinken en Tessel de Heij in koor. Misschien is het daarom wel zo leuk en bevredigend. Dat schrijft het AD.

Priscilla van Agteren 9 februari 2018

Jonathankoy

Digitale toonbank

'Toevallige' ondernemer Jonathan Koy (26) had een vaste baan als teamleider ICT, maar was ook freelance bezig met design en video. Toen stuitte hij op een probleem. Voor hij er erg in had, was de basis gelegd voor een eigen onderneming. ,,Ik had een grote opdracht afgerond voor 10.000 euro. Maar ik kreeg mijn geld maar niet van de klant. Ik dacht eerst: ik pak het misschien niet professioneel genoeg aan. Tot ik van freelancers om me heen hoorde dat zij hier ook mee worstelen.''

Zo ontstond het idee voor Filepurch. ,,Ik nam de bakker als voorbeeld. Daar krijg je je brood ook pas nadat je geld geeft. Dat eerlijk oversteken moest voor mij als zzp'er ook mogelijk worden. Filepurch is een digitale toonbank. Je uploadt je bestand, maar de klant kan het pas downloaden als het geld is overgemaakt.'' Niet alleen designers maken gebruik van Koys uitvinding. ,,Elk bestand dat je op je computer maakt, kun je op Filepurch zetten. Ook stemacteurs, consultants en journalisten gebruiken het.''

Lees ook: Srprs.me: van geintje naar scale-up met 9 miljoen omzet in verrassingsreizen

Had hij verwacht dat zijn idee een succes zou worden? ,,Nee, totaal niet. Ik vind het leuk om creatieve oplossingen te bedenken, ook in mijn werk in de ICT. Ik ben twaalf jaar asielzoeker geweest - ik kom oorspronkelijk uit Congo - en had dat ook wel nodig om dingen te bereiken in het leven'', zegt de Rotterdammer. ,,Het doel was zzp'ers te bereiken in de Randstad, maar inmiddels hebben we ook gebruikers in Amerika en Canada.''

Zussenbrouwerij

Tessel de Heij (29) had nooit gedacht dat ze een eigen bedrijf zou beginnen. Nu heeft ze met haar zus Do (31) een eigen biermerk: Gebrouwen door Vrouwen. ,,Ik werkte op het hoofdkantoor van Albert Heijn en had het prima naar mijn zin. Maar het werkende leven vond ik wat saai'', zegt de Amsterdamse. ,,Ik besloot een nieuwe hobby te zoeken. Mijn zus heeft allerlei aparte hobby's gehad, van kitesurfen tot Chinees leren, en nu was ze bezig met bierbrouwen. Dat leek me wel wat.''

Samen brouwden de zussen bier voor eigen consumptie. ,,Soms lukte het, soms ook niet. Per keer haalden we er ongeveer 2,5 krat uit. Als een recept een succes was, vierden we een feestje met vrienden.'' Zo kwam een flesje toevallig terecht bij een kroegeigenaar. ,,Hij vond het bier lekker en hij vond het leuk dat wij dit als vrouwen deden, dus hij wilde het wel op de tap hebben.'' Hij haalde de zussen ook over groter te denken. ,,Als brouwerijen capaciteit over hebben, kun je daar je eigen recept komen brouwen. Dus probeerden we twee van onze recepten uit op grote schaal.''

Daarna ging het hard. ,,Andere cafés wilden ons bier ook hebben. Op dat moment besloten we er echt een bedrijf van te maken'', zegt De Heij. ,,De bieren van Gebrouwen door Vrouwen zijn inmiddels ook te koop bij Marqt en Albert Heijn. ,,Sinds april vorig jaar zijn we officieel een bv met drie medewerkers in dienst. Bizar hoe het is gelopen. Soms zie ik iemand in de winkel een flesje van ons bier op de band leggen. Dat blijft toch een beetje onwerkelijk.''

Biologische desembakker

Dido van Klinken (53) bakte acht jaar geleden zijn eerste brood. Thuis welteverstaan. ,,Het brood mislukte, maar dat konden we natuurlijk niet hebben. Als hobby ben ik me toen gaan verdiepen in het bakken. Op een gegeven moment bouwde ik een steenoven in de tuin. Als je zo veel bakt, kun je het natuurlijk niet allemaal zelf opeten, dus de buren kregen mijn brood ook.''

De Eindhovenaar werkte intussen als designer bij Philips. ,,Dat deed ik al negentien jaar, maar ik had er genoeg van. Ik wilde iets anders, en m'n hart lag bij brood. Het is een fascinerend proces. Dus ik bedacht dat ik een bakkerij wilde beginnen.'' Een carrièreswitch die niet iedereen begreep. ,,Mensen dachten dat ik gek was geworden. Ik had een goede baan met een goed salaris, dus ik heb zelf ook wel getwijfeld. Maar ik wilde het gewoon doen. En mocht het mislukken, dan had ik het in elk geval geprobeerd.''

In 2013 opende Van Klinken zijn Stadsbakkerij Broodt. ,,We bakken biologisch desembrood. Dat vind ik lekker, maar het is ook een product waar nog ruimte voor was op de markt.'' Hij schakelde voor zijn onderneming de hulp in van een ervaren bakker. ,,De bakkerij voelt inmiddels als thuis, maar het begint ook wel weer te kriebelen. Kan ik misschien weer iets nieuws doen? Misschien een horecazaak starten? De ideeën komen regelmatig voorbij, maar voorlopig heb ik het druk zat.''

Ik had een goede baan met goed salaris, dus ik heb ook getwijfeld

Dido van Klinken