Nieuws Actueel

OMT-lid: huidige coronamaatregelen moeten beter uitgevoerd worden

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten ziet nu dat maatregelen die eerder zijn geadviseerd "anders" worden uitgevoerd, zo zegt hij bij Nieuwsuur in aanloop naar de persconferentie van 2 november. . Daarom verwacht hij dat het Outbreak Management Team in eerste plaats het kabinet zal adviseren om de huidige maatregelen goed uit te voeren en na te leven.

Van onze redactie 26 oktober 2021

Persconferentie 2 november marc bontent omt maatregelen advies

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten. Bron: ANP Foto.

Als voorbeeld noemt Bonten de controle op de QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Dat laat te wensen over, zegt hij in het tv-programma. Ook ziet Bonten dat op plekken waar de QR-codes niet gebruikt hoeven te worden dat mensen al snel geen afstand meer van elkaar houden.

Persconferentie 2 november: focus op huidige maatregelen

Volgens Bonten was in het vorige advies juist de boodschap dat mensen zich aan de 1,5 meterregel moeten blijven houden als dat mogelijk is. ,,Nu is toch een beetje de tendens ontstaan van: alle maatregelen zijn klaar, het hoeft nergens meer", aldus Bonten. ,,Het heeft alles te maken met hoe we het communiceren."

Blijf in dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

De arts-microbioloog laat verder weten dat het OMT een advies zal moeten uitbrengen over een mogelijk onderscheid in maatregelen tussen gevaccineerden en mensen die geen prik hebben gehad. Maar dat zal volgens Bonten geen gemakkelijke opgave zijn. Volgens hem zijn mensen die zich niet hebben laten vaccineren over heel het land verspreid. ,,Hoe je dan precies voor die mensen maatregelen moet gaan opleggen, zal best een hele uitdaging zijn."

Maatregelen: verschil gevaccineerden en niet-gevaccineerden mogelijk

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat 'de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen'. Hij zei maandag "helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft aanvullende maatregelen. Ook niet of mogelijke maatregelen alleen voor ongevaccineerden kunnen zijn of voor doelgroepen of voor bepaalde regio's waarin het aantal ongevaccineerden het hoogst is.

Het OMT komt donderdag met zijn advies aan het kabinet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws