Nieuws Actueel

Petra Holland: van secretaresse tot fotograaf met klanten als Jan en Monique des Bouvrie

Fotografie als aangeboren talent of zelfs als bestemming. Petra Holland doet waar velen eindeloos naar zoeken; het volgen van pure passie. Eigenlijk volgt ze het niet, ze ‘leeft’ het gewoon. Petra is beelddenker en autodidact en haar carrière heeft een natuurlijk verloop, want fotografie is met haar identiteit verweven geraakt.

Twentse Zaken Vrouwen 27 december 2017

Petra Holland Fotografie Twentze zakenvrouw Overijssel

Als klein meisje was zij het die thuis de foto’s maakte en op haar eenentwintigste kocht ze haar eerste spiegelreflexcamera. “Dat werd een verlengstuk van mijn lichaam”, blikt Petra terug. Ze fotografeerde een vriendin die als model werkte en sindsdien wordt het werk van de Vriezenveense opgemerkt in de reclamewereld. Ze zei haar baan als secretaresse op en nu, tien jaar later, heeft ze klanten als Jan en Monique des Bouvrie en couturier Sepher Maghsoudi, ook bekend van het RTL-programma Project Catwalk.

Mijn stijl is mijn merk

Haar kleurrijke stijl beschrijft ze met de termen rauw en ‘edgy’. “Mijn stijl is mijn merk, maar ik word ook gevraagd omdat ik graag nauw betrokken ben bij wat ik fotografeer”, voegt ze toe. Ze haalt er graag uit wat erin zit, of dat nou om werk gaat of om sport. Om te ontspannen doet ze namelijk aan kickboksen, crossfitnessen en hardlopen en ook daar gaat ze voor de volle 100 procent. “Ik ga helemaal tot het gaatje”, benadrukt ze haar fanatisme. “Ik haal er voldoening uit door iets steeds weer net iets beter te doen”.

Lees ook: Hengelose Saxion-docent helpt studenten en bedrijven groeien

Beste kwaliteit

Behalve bevlogen professional is Petra ook een betrokken moeder van drie jongens: Thijs (8), Bas (10) en Tim (13). “Ik vind het heel belangrijk om er voor ze te zijn en ik leg ze graag zelf in bed”, benadrukt ze. Hoewel ze publicaties op haar naam heeft staan in New York, Rusland en Zweden, is ze meestal in Nederland aan het werk. “Veel werk doe ik in de buurt of in mijn studio, en foto’s bewerken kan ik ook ‘s avonds thuis doen.” Petra heeft zich gespecialiseerd in ‘high end retoucheren’ waarbij foto’s met de hand worden bewerkt voor de beste kwaliteit.

Kapperswereld

Die hoge kwaliteit werd beloond toen met haar foto een Hairdresser of the Year Award werd gewonnen. Dat zijn The Oscars van de kapperswereld, een wereld waar Petra veel te vinden is omdat ze veel werk doet voor grote kappersmerken als Goldwell en Oolaboo. En hoewel het glamourwerk haar erg ligt, fotografeert ze ook geregeld voor de zakelijke markt. “Zo sta ik een directeur te fotograferen en zo loop ik in een galajurk op de award uitreiking en het volgende moment sta ik weer op het schoolplein. Mijn leven is heel veelzijdig”, is haar tevreden conclusie.

Durven dromen

Voor de toekomst heeft Petra nog grootse wensen. Ze zou heel graag willen werken voor bekende internationale merken en magazines als Vogue en Elle. “Je moet groots durven dromen toch?”