Nieuws Actueel

Philips en Prosus zetten AEX steviger boven 700 puntengrens

De AEX-index op het Damrak wist zich vrijdag steviger te nestelen boven de 700 puntengrens, mede dankzij flinke koerswinsten van Philips en Prosus. Het meevallende inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, dat donderdag al voor een rally zorgde op de beurzen, bleef zorgen voor optimisme. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de toekomst minder sterk hoeft te verhogen nu de inflatie wat lijkt af te nemen.

ANP 11 november 2022

ANP111122113 1

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent in de plus op 706,52 punten. De graadmeter won een dag eerder al 3,5 procent en eindigde voor het eerst sinds 26 augustus nipt boven de 700 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 942,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. De Londense FTSE daalde 0,3 procent, na een krimp van de Britse economie in het derde kwartaal. Daarmee is vermoedelijk het begin ingezet van een langdurige recessie.

Het nieuws dat China de strenge coronamaatregelen wat gaat versoepelen zorgde eveneens voor opluchting. De Hang Seng-index in Hongkong schoot mede daardoor 7,7 procent omhoog. Vooral de grote Chinese techbedrijven gingen flink vooruit. Zo steeg Tencent, waarin techinvesteerder Prosus een groot belang heeft, bijna 12 procent. Prosus won op zijn beurt 5,6 procent en stond daarmee in de kopgroep van de AEX.

Philips

Zorgtechnologieconcern Philips deed het nog beter en klom 6 procent. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, platenlabel UMG en betaalbedrijf Adyen dikten rond de 4 procent aan. De informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwers stonden onderaan met verliezen tot 5,9 procent.

Chipmachinefabrikant ASML, die donderdag al bijna 10 procent won, steeg dik 3 procent. ASML houdt vrijdag een beleggersdag en kondigde aan tot en met eind 2025 voor 12 miljard euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. De inkoop van eigen aandelen door een bedrijf is goed nieuws voor de aandeelhouders omdat de winst van een bedrijf over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.

MidKap

In de MidKap vielen de resultaten van Vopak (plus 19 procent) duidelijk in de smaak. Het tankopslagbedrijf zag de omzet in het derde kwartaal stijgen en verhoogde zijn verwachting voor het hele jaar.

In Zürich maakte Richemont een koerssprong van bijna 10 procent na beter dan verwachte resultaten van het Zwitserse luxeconcern. Ook Delivery Hero (plus 11 procent) zette de opmars voort. De Duitse maaltijdbezorger won een dag eerder al bijna 19 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.

De euro

De euro was 1,0265 dollar waard, tegen 1,0168 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent meer op 89,37 dollar. Brentolie werd 3 procent duurder op 96,51 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws