Nieuws Actueel

Philips: gebruik slaapapneumasker met magneten niet met pacemaker

Philips roept mensen met een pacemaker, neurostimulator of een interne defibrillator op geen slaapapneumasker met magneetsluiting meer te gebruiken. Voor die gebruikers heeft het bedrijf ook maskers met een ander soort sluiting. Het zorgtechnologiebedrijf houdt geen terugroepactie en er zijn met de oproep ook geen grote kosten gemoeid.

ANP 6 september 2022

ANP060922247 1

Tot nu toe stond in de gebruiksaanwijzing van de slaapapneumaskers dat gebruikers met een medisch implantaat moesten zorgen dat de magneetsluiting niet te dicht bij dat implantaat kwam. Nu stelt het bedrijf dat mensen die implantaten, maar ook met bijvoorbeeld schroeven in botten of metaalsplinters in hun oog, de maskers met magneetsluiting uit voorzorg niet meer moeten gebruiken. Als er een reactie tussen de magneten in de sluiting en de implantaten ontstaat kan dat mogelijk gevaar opleveren.

Philips benadrukt dat die kans heel klein is. Op circa 17 miljoen verkochte maskers kreeg Philips veertien meldingen van een mogelijke reactie van implantaten op de magneten. "Dus de kans is minder dan één op een miljoen dat er iets gebeurt", zegt een woordvoerder van het zorgtechnologiebedrijf. "Alleen als er iets gebeurt kan dat ernstige gevolgen hebben."

Philips benadrukt dat de aanpassing van het advies in de gebruikshandleiding vrijwillig is. Met de nieuwe richtlijn zegt het bedrijf voorop te lopen in de branche.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws