Nieuws Actueel

Philips grote winnaar op Damrak, AEX zakt door rentezorgen

Philips was maandag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs dankzij goed ontvangen kwartaalresultaten. Het zorgtechnologieconcern, dat kampt met de gevolgen van een grote terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten, kondigde daarnaast aan wereldwijd de komende jaren 6000 banen te schrappen. De ontslagen komen bovenop een eerdere ontslagronde van 4000 banen.

ANP 30 januari 2023

ANP300123122 1

In Nederland verdwijnen dit jaar 1100 banen bij Philips. De ontslagronde is onderdeel van een nieuwe strategie, die tegen 2025 moet leiden tot een omzetgroei van zo'n 5 procent. In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 5,4 miljard euro en een nettoverlies van 105 miljoen euro. Het bedrijf presteerde daarmee beter dan verwacht en het aandeel werd beloond met een koerswinst van bijna 7 procent.

De stemming op de Europese markten was echter negatief. Beleggers lijken geen risico te nemen voorafgaand aan de rentebesluiten in de VS en Europa later deze week. De AEX noteerde rond het middaguur 1,3 procent in het rood op 740,86 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 1002,29 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,7 procent, na een onverwachte krimp van de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2022.

Chipbedrijven

Techinvesteerder Prosus (min 6,5 procent) kampte met stevige koersverliezen in de Chinese techsector en was de grootste daler in de AEX. Zo verloor Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, bijna 7 procent in Hongkong.

Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden in de staartgroep. Persbureau Bloomberg meldde vrijdagavond dat Nederland, de VS en Japan een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. Chipmachinemaker ASML liet in een reactie weten vooralsnog geen reden te zien om zijn groeiverwachting voor dit jaar los te laten. ASML verloor desondanks 3,5 procent. ASMI en Besi raakten tot 4,5 procent kwijt.

Ryanair

Unilever behoorde tot de schaarse stijgers en won 0,5 procent. Het levensmiddelenconcern krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope.

In Dublin zakte Ryanair 2 procent. De Ierse budgetmaatschappij handhaafde zijn winstverwachting voor het hele boekjaar na een recordwinst in het afgelopen kwartaal. Wel denkt het bedrijf in het huidige kwartaal een verlies te lijden.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 79,57 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 86,67 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws