Nieuws Actueel

Philips investeert in light fidelity

Het bedrijfje Luciom is een specialist in lifi, het verzenden van data via ledlampen. Philips Lighting kocht het op. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Hanneke van den Nieuwenhof | Foto: ANP 14 februari 2017

Philip 1065

Philips Lighting heeft in alle stilte eind vorig jaar de kleine Franse lifi-specialist Luciom overgenomen. Inmiddels zijn de medewerkers van Colombelles verhuisd naar Eindhoven en op het hoofdkantoor op de High Tech Campus aan de slag. Philips Lighting wil er niets over kwijt: ook niet over de overnameprijs. In de wandelgangen wordt een bedrag van een kleine tien miljoen genoemd. Ook wordt gezwegen over de projecten of toepassingen waarvoor de kennis van Luciom wordt ingezet. Maar duidelijk is dat het verzenden van data via leds helemaal past in de strategie van Philips om led-verlichting te gebruiken om informatie te versturen. Een van de mogelijke toepassingen is indoor locatiebepaling, waar Philips al sinds 2015 proeven mee doet in de supermarkt Carrefour in het Franse Lille.

Led

Lifi (light fidelity) is een technologie waarbij led-lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. Leds hebben de gunstige eigenschap dat ze uiterst snel geschakeld kunnen worden en lifi benut deze eigenschap om razendsnel data over te brengen via licht. Daarbij gaat het om het binnen nanoseconden in- en uitschakelen van leds. Dat gaat zo snel dat het menselijk oog het niet opmerkt. Lifi kan net als wifi data versturen en elektronische apparaten als computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden.

Energie

Maar lifi biedt veel voordelen boven wifi. Lifi kan in potentie een spectrum benutten dat tot tienduizend maal groter is dan het bruikbare radiospectrum. Ook stellen de voorstanders van lifi dat de technologie veel efficiënter met energie omgaat. Zo benut een traditionele gsm-mast veel energie voor het verzenden van een draadloos signaal, terwijl de installatie van miljarden lampen wereldwijd al een groot deel van een potentiële lifi-infrastructuur biedt.

Veilig

Lifi zou dus sneller, energiezuiniger en goedkoper zijn dan wifi. Bovendien zou het veiliger zijn, want een lichtsignaal lekt niet weg door muren. Ook biedt lifi toepassingen in ruimtes waarin elektromagnetische storing gevaarlijk kan zijn, zoals in vliegtuigen of ziekenhuizen. En juist voor ziekenhuizen wordt tegenwoordig veel door Philips ontwikkeld. Na de supermarkten zouden dat de volgende afnemers kunnen zijn.