Nieuws Actueel

Philips onderuit op lager Damrak na verlaging omzetverwachting

Philips ging maandag bijna 10 procent omlaag op de Amsterdamse beurs na publicatie van de kwartaalcijfers. Het zorgtechnologiebedrijf kampte afgelopen kwartaal met de coronalockdowns in China en leveringsproblemen en leed een verlies. Door die tegenwind is Philips ook negatiever geworden over heel dit jaar. Het bedrijf voorziet nu een omzetgroei tot 3 procent, waar het eerder nog rekende op een stijging tot 5 procent.

ANP 25 juli 2022

ANP250722060 1

Daarnaast bleven beleggers terughoudend voorafgaand aan het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. De Amerikaanse centrale bank zal dan naar verwachting de rente opnieuw met 0,75 procentpunt gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Ook komen deze week veel toonaangevende Amerikaanse en Europese bedrijven met resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 703,40 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 924,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway verloor 0,4 procent na een verlaging van het koersdoel door Deutsche Bank. Vrijdag won de eigenaar van Thuisbezorgd.nl nog bijna 14 procent na een positieve handelsupdate van de Duitse branchegenoot Delivery Hero. Levensmiddelenconcern Unilever en uitzender Randstad, die dinsdag de boeken openen, noteerden respectievelijk 0,7 procent hoger en 0,4 procent lager.

In de MidKap kelderde biotechnoloog Galapagos dik 8 procent na een verkoopadvies door Jefferies. Technologiegroep TKH kondigde aan het Duitse Nerian Vision over te nemen. Een overnamesom van de in Stuttgart gevestigde onderneming die actief is op het gebied van 3D-scanners, werd niet vermeld. Het aandeel verloor 1 procent.

Ryanair

In Dublin daalde Ryanair 0,6 procent. De Ierse budgetvlieger boekte afgelopen kwartaal weer winst na een fors verlies in dezelfde periode vorig jaar. Volgens financieel directeur Neil Sorahan is het herstel uit de coronacrisis nog wel "broos". De vraag naar vliegtickets blijft "onderhevig" aan de nieuwsstromen rond corona en de oorlog in Oekraïne.

De Zwitserse bank Julius Baer zakte 4,6 procent in Zürich na tegenvallende resultaten. In Frankfurt verloor Volkswagen 3 procent. Topman Oliver Blume van sportwagenmerk Porsche volgt met ingang van september Herbert Diess op, die sinds 2018 aan het hoofd staat van de Duitse autogroep. Een precieze reden voor de wisseling van de wacht is niet naar buiten gebracht.

De euro was 1,0194 dollar waard, tegen 1,0217 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 93,69 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 102,21 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws