Nieuws Actueel

Philips schrapt 1100 banen in Nederland bij reorganisatie

Philips schrapt dit jaar 1100 banen in Nederland. Dat is onderdeel van een reorganisatie waarbij wereldwijd dit jaar 6000 banen verdwijnen. In Nederland zullen vooral werknemers in Eindhoven en Best en Amsterdam hun werk verliezen. In de hoofdstad staat het hoofdkantoor bij het Amstelstation, maar daar gaat Philips weg. Vanaf 2025 zetelt het medisch technologiebedrijf aan de Zuidas.

ANP 30 januari 2023

ANP300123054 1

In 2024 en 2025 verdwijnen wereldwijd nog eens 3000 banen. Een woordvoerder kan nog niet zeggen of er dan ook in Nederland weer banen verdwijnen. De ontslagen horen bij een reorganisatie die topman Roy Jakobs inzet. Daardoor moet het medisch technologiebedrijf beter gaan presteren.

Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten. Tegelijk gaat het budget voor onderzoek en ontwikkeling omlaag naar jaarlijks 1,7 miljard euro, een daling van 200 miljoen euro per jaar.

Lees ook: Philips wil banen schrappen, alleen al in Nederland ruim duizend

Sneller innoveren na reorganisatie

Met de nieuwe strategie van Philips wil topman Roy Jakobs patiëntveiligheid en de kwaliteit die patiënten ervaren bij hun behandeling nog belangrijker maken. ,,Dat moet centraal staan in alles wat we doen" en gebeuren door onderzoek en ontwikkeling meer bij de productgroepen samen te brengen. ,,Dan kunnen we vernieuwingen bieden waar onze klanten en patiënten direct iets aan hebben." Jakobs denkt zo sneller innovaties te kunnen brengen.

Een gevaar dat er geen grote, vernieuwende ontdekkingen meer worden gedaan die leiden tot heel nieuwe producten, ziet Jakobs niet. ,,We hebben ook vernieuwende producten gemaakt vanuit de productgroepen. Bovendien blijven we gewoon geld steken in onderzoek en ontwikkeling die minder productgestuurd is."

Lees ook: FNV: ontslagen bij Philips ‘dramatisch’, vraag of ze gaan helpen

Aanpassingen in omgaan met leveranciers Philips

Verder zijn er ook aanpassingen in de manier waarop Philips met leveranciers omgaat. Zo gaan productgroepen hun eigen inkoop doen, waar dat nu nog vanuit het hoofdkantoor gebeurde. Die aanpassing moet ervoor zorgen dat Philips beter kan inspelen op problemen met levering van onderdelen, sneller kan produceren en zijn bestaande marktpositie kan uitbreiden. Dat alles moet ook leiden tot een hogere winstmarge. Die stond het afgelopen jaar onder druk.

Het is niet de eerste keer dat Jakobs het mes zet in het personeelsbestand. In oktober kondigde de een week eerder aangetreden topman al 4000 ontslagen aan, waarvan 400 in Nederland. In totaal heeft Philips wereldwijd zo'n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws