Nieuws Actueel

Philips verwacht snelle verkoop lichtdivisie

Miel Timmers 27 januari 2016

Siege Philips Amsterdam

Philips houdt er rekening mee dat een nieuwe koper minder zal betalen voor Lumileds en Automotive Lighting dan de 2,8 miljard die Go Scale Capital over had voor 80,1 procent van beide bedrijfsonderdelen. De deal werd vorige week geblokkeerd door de Amerikaanse waakhond CFIUS.

Topman Frans van Houten van Philips zei gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers 2015 dat er andere aspirant-kopers zich hebben gemeld. Het verkoopproces van Lumileds wordt opnieuw opgestart. Van Houten hoopt in de tweede helft van dit jaar een nieuwe deal te kunnen sluiten. Philips zag de omzet vorig jaar met 2 procent stijgen naar 24,2 miljard euro (2014: 21,4 miljard). De brutowinst bedraagt 1,4 miljard euro (2014: 821 miljoen). De nettowinst van Philips is in 2015 uitgekomen op 659 miljoen euro. Die bleef in 2014 nog steken op 411 miljoen euro. In het vierde kwartaal moest Philips een nettoverlies van 39 miljoen euro noteren door het afkopen van pensioenrisico’s en belastingafdrachten.

Op de beurs is optimistisch gereageerd. De koers van het aandeel Philips stond gisteren de hele dag in de plus. Philips heeft vorig jaar wel degelijk een risicoanalyse gemaakt of de deal met Go Scale de toets van CFIUS zou doorstaan, vertelde Van Houten. "Wij dachten geen risico te lopen. Lumileds maakt simpele ledlampjes van een paar centen per stuk die worden verwerkt in mobiele telefoons, lampen en autoverlichting. Die technologie is wijdverbreid, ook in China.” Volgens Van Houten heeft de tegenvaller rond Lumileds geen invloed op de toekomst van Philips dat zich specialiseert in de gezondheidstechnologie.