Nieuws Actueel

Pickwick- en Liptonthee uit Dordtse trommelmixers

Een groot deel van de wereldbevolking staat 's ochtends op met een lekker kopje Pickwick- of Liptonthee. Wie had kunnen bedenken dat de theesoorten van deze grote merken grotendeels gemixt worden door een kleinschalig bedrijf uit Dordrecht?

Jannelie Bras | Foto: Victor van Breukelen 27 april 2016

Bastiaan zoeteman lindor dordrecht

Lindor levert al jaren trommelmengers aan bedrijven over de hele wereld en blijft maar groeien. "Zojuist is onze grootste menger geïnstalleerd in de Verenigde Staten bij één van de grootste gelatinebedrijven van de wereld", vertelt Bastiaan Soeteman, die sinds 2006 eigenaar is van het bedrijf.

Mixen"Het bijzondere aan onze mengers is dat ze mixen zonder dat ze de unieke eigenschappen van de grondstoffen geweld aan doen. Neem bijvoorbeeld thee. Als je dat in een gewone menger zou doen, zou je alleen wat poeder overhouden. Onze trommelmengers mixen de ingrediënten, bespuiten deze soms direct met de nodige aroma's en zorgen dat de blaadjes heel blijven."

Het bedrijf heeft zijn oorsprong in 1963, toen oprichter Van der Linden zijn baan bij Hunter Douglas opgaf en met Lindor industriële onderdelen besloot te leveren aan de regionale industrie. Na het overlijden van beide ouders in 1986 moest zoon Harold het bedrijf noodgedwongen overnemen.

Goede zet"Hij besloot een eigen product te gaan voeren en ging zich voornamelijk richten op deze mengmachines", vertelt Bastiaan. "Het tegenwoordige Pelican Rouge was een van de eerste afnemers en is nog altijd een grote klant van Lindor."

De focus op de trommelmixers bleek een goede zet en al snel trad het bedrijf over de Nederlandse grenzen. "Onze grootste afzetgebieden zijn Zuidoost-Azië, Japan, Dubai en Saoedi- Arabië", aldus Bastiaan. "We zijn een van de weinige fabrikanten in de wereld die deze specifieke mengers maken en dat maakt ook dat we zo'n groot afzetgebied hebben."

VakmensenBastiaan noemt Lindor verweven met Dordrecht. "De kennis van het bedrijf zit in de hoofden van onze mensen, die allemaal uit de regio komen. Het lijkt misschien goedkoper je machines te laten produceren in landen met lagere uurlonen, maar Nederland kent goede vakmensen. Die kunnen in kortere tijd betere resultaten behalen. Ook heeft het zo zijn voordelen als de lijntjes kort zijn. Zeker als klein bedrijf moet je enorm letten op de kwaliteit van je producten. Ik kan snel even naar beneden lopen om bijvoorbeeld met iemand even over een las te praten, het volgende moment ben ik weer in gesprek met een directeur van een groot bedrijf. Dat maakt dit werk heel dynamisch en divers."

Tips van de exporteur

Wie: Bastiaan Soeteman (53)Wat: roterende trommelmixersVan: LindorOver: wereldwijd

De trommelmixers van Lindor mengen over de hele wereld producten als thee, muesli en kleine chemicaliën.

1. Bezoek de klantGa langs bij de klant of laat hem jouw bedrijf bezoeken. Je moet een relatie opbouwen en dat gebeurt sneller door persoonlijk contact. Neem de klant mee uit eten en laat je stad zien. Zo krijgt hij een beeld van het plaatsje en van de rijke geschiedenis, waaruit het product is voortgekomen. Dat blaast je product leven in.

2. Wees flexibelLeer om andere culturen te accepteren. Je zult zien dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Het draait uiteindelijk bij iedereen om eerlijk zakendoen en vaak staat familie op nummer één. Ga op zoek naar die raakvlakken.

3. PassieGeloof in je product. Toen ik Lindor overnam, ben ik gevallen voor de slimmigheid van de machines. Ik sta voor 100 procent achter de creativiteit van het bedrijf en vind het proces magisch. Deze passie pikt de klant op.