Nieuws Actueel

Tweede Kamerverkiezingen: meedoen in beperkt aantal kieskringen, hoe werkt dat?

Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, doet veel stof opwaaien. Hij wil ‘verantwoorde groei’ en niet vanuit het niets in een keer te groot worden. Maar hoe houd je dat in de hand? De kiezer bepaalt immers zelf op wie hij of zij stemt.

Van onze redactie 20 augustus 2023

Binnenhof den haag

Het Binnenhof in Den Haag. Foto: ANP.

Meld je nu aan voor onze doordeweekse nieuwsbrief!

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november is er de komende tijd bij De Ondernemer - natuurlijk - veel aandacht voor ondernemen & politiek. Meld je nu aan voor de doordeweekse nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, eenvoudig via deze link.

Noteer bovendien alvast maandag 20 november in je agenda: dan maken wij de gehele dag live radio vanuit Den Haag, met tal van ondernemers én (nieuwe) kopstukken uit de Haagse politiek.

Lees ook: Pieter Omtzigt doet mee aan Tweede Kamerverkiezingen met Nieuw Sociaal Contract

Het is mogelijk om in een beperkt aantal kieskringen mee te doen. Nederland bestaat uit twintig kieskringen. Zo is de provincie Overijssel één kieskring, net als andere provincies, of een groep gemeenten. Partijen bepalen zelf in hoeveel van de twintig kieskringen ze mee willen doen. Kiezers kunnen alleen op die partij stemmen als die in hun kieskring meedoet. Door op minder plekken mee te doen, kan een partij minder stemmen en dus ook minder zetels halen.

Lees ook: Martijn Aslander: 'Wat nu als Pieter Omtzigt een kamer-equivalent heeft bedacht van een zakenkabinet?'

In het exclusieve interview dat Pieter Omtzigt aan Tubantia gaf, zegt op de vraag hoe gaat u ervoor zorgen dat u niet zo groot wordt als peilingen voorspellen:

„Dat moeten we de komende weken bepalen. We streven naar een forse nieuwe partij. Ik verwacht ook niet dat de peiling die u aanhaalt realistisch is. Hoe lang de lijst is die we kunnen indienen hebben we nog niet besloten. We hebben ons nog niet eens in een van de twintig kieskringen geregistreerd met ondersteuningsverklaringen. Een van onze speerpunten is een nieuwe bestuurscultuur. Daarvan is de afgelopen jaren nog niets terechtgekomen. Als je dat nastreeft, moet je daar zelf ook voor staan. En dat waarmaken. Vergeet niet: het is nu een eenpersoonsgroep met 1,5 fte ondersteuning. Daarvandaan kun je een forse stap maken, maar niet alles.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws