Nieuws Actueel

Pinnen in de kroeg steeds normaler

In steeds meer winkels kunnen klanten alleen maar met de pinpas betalen. Ook de Tilburgse horeca lijkt het plastic betaalgemak steeds vaker te omarmen, bericht het Brabants Dagblad. Betekent dit het einde van het tastbare geld?

Niek Willems | Foto: Marie-Thérèse Kierkels 7 maart 2016

Pinnen Kroeg

De Nederlandse consument betaalde in 2015 vaker met zijn pinpas dan ooit tevoren, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. En de hoeveelheid betalingen met munt- en briefgeld daalt elk jaar. Contactloos pinnen, betaalapps en iDEAL: de technologie staat voor niets in het elektronische betaalverkeer.

Ook in de Tilburgse horeca wordt het pinnen steeds normaler. In café Cul de Sac rekenen gasten steeds vaker hun biertje af met de pinpas, laat het personeel weten. Bij onder meer frietzaak Potato Time en bioscoop Cinecitta kunnen bezoekers zelfs alleen met de pinpas betalen. "Een godsgeschenk", vertelt eigenaar Paul Vermee van Cinecitta. Hij heeft nooit gezeur met het tellen van de kassa. "Eén druk op de knop en het is klaar. Alles ligt vast en het afrekenen zelf gaat tien keer sneller. Een kwestie van het kaartje erop leggen en boem. En bezoekers vinden het ook heel prettig." Een ander groot voordeel? De veiligheid, zegt Vermee. "We hebben geen contant geld in huis, voor het geval dat er iemand iets wil meenemen wat niet van hem is."

Nooit ingevoerd

In café Weemoed kan er niet gepind worden. "Al dertig jaar niet", grapt barman Jeff Gemen. Hij legt uit dat de techniek er toen nog niet was. "En die is ook nooit ingevoerd. Ik vind het prima dat je hier niet kan pinnen. Maar uiteindelijk moeten we wel mee in de vaart der volkeren. Het grote voordeel van de Korte Heuvel is dat er verderop een pinautomaat zit. Zo moeilijk is het dus ook weer niet."

De Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat er in de toekomst steeds meer gepind gaat worden in de kroegen en restaurants. Maar het chartale geld - de munten en de briefjes - zal nooit verdwijnen, zegt Sylvester Eijffinger. De hoogleraar financiële economie op Tilburg University geeft een aantal redenen: "Er zijn veel plekken waar digitaal geld niet wordt geaccepteerd. Denk aan bijvoorbeeld Duitsland, of in een taxi. Daar kun je vaak alleen contant betalen. Daarnaast wordt chartaal geld gebruikt in het zwarte en grijze circuit, zodat het uit het zicht blijft van de Belastingdienst. De tuinman of schoonmaakster die bijklust, wordt altijd contant uitbetaald."

StoringenEijffinger kan zich niet voorstellen dat je in de toekomst alleen maar elektronisch kan betalen in winkels en in de horeca. "Tijdens digitale betalingen kunnen storingen optreden en dan heb je toch contant geld nodig. Hoe vaak gebeurt het dat pinautomaten niet werken? Heb je net gegeten, wat moet je dan?"

Pinnen bij de horeca De Nederlandse consument betaalde in 2015 vaker met zijn pinpas dan ooit tevoren, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. En de hoeveelheid contante betalingen daalt elk jaar.