Nieuws Actueel
Directeur laat universele afstandsbediening achter zich
Onder zijn regie werd een aandeel van het Enschedese bedrijf Universal Electronics tientallen dollars meer waard. Directeur Paul Bennett (61) kwam 20 jaar geleden als Ier naar Enschede en neemt nu afscheid als Tukker. Dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Na een avontuur in Ierse pubs en een carrière bij Philips Nederland, kwam Bennet in 1996 naar Enschede om te werken aan ‘One for All’. Universal Electronics, heeft onder die merknaam een afstandsbediening ontwikkeld, die 'past' op alle merken tv's en audio. Door Bennett in 1996 en naar Enschede te halen, slaat het twee vliegen in één klap: concurrent Philips is een belangrijke pion kwijt en Bennett weet de weg naar grote klanten.
380 miljoenDie klanten zijn niet alleen elektronicaketens, maar ook kabelexploitanten over de hele wereld. Universal levert vanuit Enschede de afstandsbedieningen bij de decoders in heel Europa, het Midden-Oosten, Afrika en aanvankelijk ook Azië. En de technologie voor de afstandsbedieningen wordt inmiddels in licentie ook verkocht aan bijna alle grote merken als Philips, Sony, Panasonic en LG.
Bij zijn afscheid als directeur van de Enschedese vestiging, hij blijft nog als adviseur van de Amerikaanse topman, constateert Bennett tevreden dat één op de drie afstandsbedieningen die ter wereld wordt verkocht, is voorzien van technologie van Universal Electronics. "We leveren er 380 miljoen per jaar, bijna allemaal onder de merknaam van onze klanten en 5 miljoen onder ons eigen merk One for All."
Meer technische banenMet 120 mensen werkt Universal Electronics in Enschede. Dat aantal is de laatste jaren stabiel. Al is er wel een verschuiving in functies. Het callcenter is ingekrompen, de meeste ondersteuning gebeurt online, en er zijn meer technische banen bijgekomen. "We kunnen er wel een man of zes bijgebruiken. Vooral softwareontwikkelaars en engineers. Ondanks de aanwezigheid van de UT en Saxion, valt dat niet mee."
Universal Electronics is genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Toen hij in Enschede kwam, kostte een aandeel in het bedrijf 5 dollar. Dit jaar werd de 80 dollar aangetikt. "Als je toen had gekocht, was je nu héél rijk", zegt hij. "Ik weet nog dat jij een adviseur van de Rabobank destijds vroeg of ons aandeel koopwaardig was. Die man zag er weinig in. 'Te klein', zei hij. Ha, ha, we werden onderschat."