Nieuws Actueel

Plan voor facelift Vijfhoek 'rammelt'

Passage is een probleem. Politiek moet ook kijken naar andere opties. Masterplan wordt genegeerd.

Stephan Scheper | Foto: Reinier van Willigen 14 maart 2016

Rene postel reinier van willigen

Lees ook>>> Raad aan zet in debat Vijfhoek

Vriend en vijand is het erover eens dat er iets moet gebeuren met winkelcentrum In den Vijfhoek. Maar het revitalisatieplan dat de gemeente, vastgoedeigenaar Unibail Rodamco en WBO zijn overeengekomen, rammelt volgens René Postel (32) aan alle kanten. "Er wordt te weinig gekeken naar andere opties", meent de architect en stedenbouwkundige uit Oldenzaal.

Een doorgang vanuit de Vijfhoek richting Langestraat, inclusief aantrekkelijke 'winkelboulevard' aan de zijde van de Vestingstraat, is slechts een van de opties die hij onder de aandacht wil brengen. Belangrijk is vooral dat er draagvlak komt voor een oplossing die bepalend is voor de toekomst van de binnenstad.

AchtergrondGezien zijn achtergrond is het begrijpelijk dat dit onderwerp Postel zo boeit en interesseert. "Ik probeer de ontwikkelingen in de binnenstad zo goed mogelijk te volgen." Nadat het plan voor de Vijfhoek naar buiten kwam, werd de architect door de ondernemers aan de Deurningerstraat gevraagd om zijn visie met hun te delen. "Zij zetten alles op alles om de ingang naar de Vijfhoek in hun straat open te houden. Ik snap hun belang wel. Maar die passage is een probleem, je moet er wel iets mee. De combinatie van de bibliotheek met Boekhandel Broekhuis en de VVV, daar kan ik me ook iets bij voorstellen."

Ondernemers"Maar het kan niet zo zijn dat de ondernemers in de Deurningerstraat, Steenstraat en Grootestraat in een keer worden afgesneden van de Vijfhoek", benadrukt Postel. "Ondanks de leegstand in die passage hebben zij wel profijt van die verbinding. Dat deel van de binnenstad moet een onderdeel blijven van het totale winkelgebied. Ze hadden de ondernemers in dat proces mee moeten nemen. Het zou toch doodzonde zijn als er zoveel ondernemers gedupeerd worden."

Afsluiting van de passage strookt volgens hem ook niet met het Masterplan Binnenstad. "Een topdocument", stelt Postel, "waar ze nu wel heel gemakkelijk aan voorbij vliegen."

AfsluitingMocht de raad kiezen voor afsluiting van de passage, dan is het volgens Postel niet meer dan billijk dat de ondernemers in de aanloopstraten gecompenseerd worden. "Als je helemaal niks voor hen zou doen, is dat echt catastrofaal. Nu moeten ze een trukendoos opentrekken en kiest de gemeente voor een afzonderlijk traject. Doodzonde! Stel, de passage gaat dicht, dan zou je ook een andere verbinding kunnen realiseren. Ik kan me goed voorstellen dat je de Blokker een stuk opschuift. Door de ruimte waar Blokker nu nog zit, kun je dan een doorgang creëren. Dan kom je in de Langestraat uit."

René Postel is vanavond inspreker bij het politiek Forum (aanvang 19.30 uur) in het stadhuis. Hij zal zijn visie op het revitaliseringsplan voor de Vijfhoek delen met de raad: "Ik zeg niet dat dit de oplossing is, maar onderzoek het! Nu wordt de winkelruimte vergroot, terwijl daar helemaal nog geen invulling voor is. Met een doorgang naar de Langestraat hou je per saldo net zoveel winkeloppervlak over."

Lees het volledige artikel in de Twensche Courant Tubantia.