Nieuws Actueel

Plannen voor lege panden V&D

Gigantische leegstand in de binnensteden: dat is wat deskundigen meteen riepen toen de V&D failliet werd verklaard. Want welke winkels moeten er in die panden komen? Als het aan sommige burgers ligt helemaal geen winkels. Want in Den Haag en Deventer gaan stemmen op voor een uitgaansgelegenheid in de voormalige panden en in Utrecht en Zwolle wordt nagedacht over een foodhal. Dit bericht het AD vrijdag.

Van onze redactie 19 februari 2016

VD Plannen

Lees ook:Jaar na vertrek V&D: 'De gezelligheid is verdwenen'Almelo wil bewijzen: er is leven na de V&DWie pakken hun verlies door faillissement V&D?

In Den Haag is inmiddels een online petitie gestart om de gemeente te laten nadenken over het idee om van het voormalige V&D pand een club te maken. De facebookpagina 'V&D Den Haag moet club worden' heeft in een dag meer dan 1000 likes gekregen. En Haagse burgers zijn niet de enigen die feesten in een voormalig V&D pand voor zich zien. Want in Deventer was een paar uur nadat het faillissement bekend werd gemaakt, al een facebookpaginaaangemaakt met de oproep om een discotheek in het pand te vestigen. FoodhalMaar uitgaan is niet de enige herbestemming die voor de panden wordt bedacht. In Zwolle en Utrecht klinkt de roep om een foodhal. Zo opperde de voorzitter van de Zwolse winkeliersbelangenvereniging Citycentrum donderdag in de Stentor het idee van een food- en vershal in de overdekte passage waar V&D zich bevindt. ,,Met La Place op de begane grond kan er in samenwerking met Zwolse ondernemers iets moois van worden gemaakt.''Ook het leegkomende pand in Hoog Catharijne leent zich perfect voor de vestiging van een foodmarkt, stelt voorzitter Jan Meerman van de landelijke brancheorganisatie Inretail. Winkel- én woonfunctieHet ene plan hoeft het andere plan niet uit te sluiten, zo laten de ideeën voor de panden in middelgrote binnensteden zien. Voor Zeist en Veenendaal ziet Meerman namelijk een combinatie van verschillende functies voor de panden voor zich. ,, Stel het desnoods beschikbaar voor kunstenaars, ateliers en maak een deel foodhal.'' Kleine, plaatselijke ondernemers en ambachtswinkeltjes kunnen volgens hem samen de ruimte in het een verdieping in de voormalige V&D panden opvullen. ,,En de bovenste etages kunnen worden omgebouwd tot woningen'', aldus Meerman. Ook in Alphen aan de Rijn en Gouda wordt nagedacht om in het voormalige warenhuis een combinatie te maken tussen wonen en winkelen. Zo zegt de Alphense wethouder Gerard van As dat transformatie van het pand, bijvoorbeeld met kleine winkeltjes, woningen en een parkeergarage een prachtig initiatief zou kunnen zijn. En ook de Goudse wethouder Daphne Bergmans zinspeelt op behoud van de winkelfunctie op de begane grond en op de verdiepingen erboven een woonfunctie. Het zal zeker nog even duren voordat duidelijk is wat er echt met de panden gaat gebeuren. Het Canadese Hudson's Bay zou nog steeds azen op een deel van de V&D panden.