Nieuws Actueel

Pleidooi Dijsselbloem is verre van geloofwaardig

Jeroen Dijsselbloem, PvdA, pleitte onlangs op deze plek voor hogere belastingen voor bedrijven. Kamerleden Arnold Merkies en Ronald van Raak (SP) stellen vast dat hij in de praktijk iets heel anders doet. Dat schrijven zij in een opiniestuk in het AD.

Arnold Merkies en Ronald van Raak 11 januari 2017

Sp 1065

In een opiniestuk met de pakkende kop 'Stop belastinglokkertjes voor grote bedrijven' pleit Jeroen Dijsselbloem voor een grotere belastingbijdrage van multinationals. Op zijn plannen valt nogal wat af te dingen. Het is namelijk juist Dijsselbloem die, als minister van Financiën, belastinglokkertjes voor multinationals in stand houdt en een eerlijke bijdrage van multinationals tegenhoudt.

Balans

Terecht stelt sociaaldemocraat Dijsselbloem dat de balans tussen groot- en kleinbedrijf wat betreft de belastingdruk zoek is. Maar zijn eigen kabinet heeft ervoor gezorgd dat bedrijven met winsten hoger dan twee ton minder belasting betalen.

De SP stelde voor hetzelfde budget aan te wenden voor lastenverlichting voor het kleinbedrijf. Dit werd door het kabinet afgeschoten met het argument dat een belastingverlaging voor de grote bedrijven beter is voor het vestigingsklimaat. Noemen we zoiets niet een lokkertje voor grote bedrijven? PvdA'er Dijsselbloem klopt zich op de borst dat hij en staatssecretaris Wiebes voor meer transparantie zorgen. Intussen is Nederland nog altijd Europees kampioen belastingdeals met multinationals sluiten. Wat in deze deals besloten ligt, weet niemand. Dat ze allesbehalve schoon zijn, bewijst de casus Starbucks. Van de Europese Commissie moet Nederland 25 miljoen euro naheffen bij de koffiegigant vanwege onterechte belastingvoordelen.

Nederland heeft een slechte naam als het gaat om belastingontwijking. En niet bepaald onterecht. Ons land blijkt hét belastingparadijs bij uitstek voor Amerikaanse Fortune 500-bedrijven. Volgens Iers onderzoek betalen Amerikaanse multinationals op Nederlandse bodem nog geen 4 procent belasting. Recent onderzoek van Oxfam kwalificeert Nederland als het op twee na belangrijkste belastingparadijs wereldwijd. Ons land kent van alle EU-lidstaten nog steeds de meeste mogelijkheden voor belastingontwijking. De Europese Commissie telt er 17, meer dan alle andere EU-landen.

Truc

Een bekende truc van multinationals om belasting te ontwijken is de 'cv/bv-structuur'. De SP heeft er vaak op aangedrongen hier wat aan te doen. Het kabinet liet steeds weten dit niet te willen. Dat Dijsselbloem nu zegt dit aan te pakken, is de wereld op z'n kop. Deze maatregel komt er namelijk niet dankzij, maar ondanks hem. Nederland is het land dat de boel tegenhoudt. Terwijl een Kamermeerderheid wil dat Dijsselbloem zich hier niet tegen verzet, pleit hij in Europa voor uitstel tot 2024.

In zijn opiniestuk pleit de minister voor een hogere winstbelasting. Nog geen twee maanden terug deed hij precies het omgekeerde: toen zei hij nog dat de winstbelasting omlaag kan. Zijn pleidooi klinkt goed. Maar zolang hij in de praktijk het tegenovergestelde doet, zijn deze linkse woorden volstrekt ongeloofwaardig.

Arnold Merkies en Ronald van Raak zijn lid van de Tweede Kamer voor de SP.

Gerelateerde artikelen:

Verhoging vennootschapsbelasting raakt ook mkb'er