Nieuws Actueel

Politiebond eist einde flitscontrole

HARM GRAAT 25 januari 2016

Flitscontrole1065

De radarcontroles van de politie moeten worden opgeschort. Dat stelt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. Reden: de twijfels die zijn ontstaan over de betrouwbaarheid van de nieuwe mobiele flitsapparatuur. Dat meldt het AD maandag.Lees ook:'Radarapparatuur niet goed getest'

Agenten maken zich zorgen over de vele foutmetingen; met name grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens blijken met onwaarschijnlijk hoge snelheden te worden geflitst. Bij lijnbussen worden soms snelheden van 185 kilometer per uur gemeten en bij trucks op 80 kilometerwegen zelfs snelheden van 240 kilometer per uur.

"Ik krijg daar volop signalen van politiemensen over. Die worden onvoldoende opgepakt door de korpsleiding,'' zegt Van de Kamp. "Als professionals aangeven dat zij twijfelen over de techniek waarmee ze moeten werken, dan moet er een pas op de plaats worden gemaakt. Totdat precies duidelijk is waar het aan schort. Dat is in het belang van de agent én de burger. Ik krijg trouwens ook signalen over soortgelijke problemen bij de vaste flitspalen."

De Tweede Kamerfracties van VVD en SP tonen zich eveneens bezorgd. Zij hebben minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie inmiddels om opheldering gevraagd.

ReflecterenDe landelijke korpsleiding verklaart de fouten door het reflecteren van de radarbundels tegen andere voertuigen die gelijktijdig de radar passeren. "Bij de oude apparatuur kwam zoiets sporadisch voor, nu frequent,'' zegt een verkeersagent die werkzaam is als radarinstructeur van de politie. "Mijn collega's en ik worden geacht die foute flitsmetingen er handmatig uit te filteren, maar er kunnen zaken doorheen glippen.''