In het Musiskwartier in Arnhem schieten de pop-upstores als paddenstoelen uit de grond. Ook in Klarendal en in het Coehoornkwartier openen tijdelijke winkeltjes steeds vaker de deuren.
Dat is een goede ontwikkeling, betoogt communicatieadviseur Paul de Bruijn. Hij geeft lezingen over de stedelijke ontwikkeling en leegstand in Arnhem. "We moeten af van het idee dat een winkel per se voor een lange tijd op één plek huisvest. Als het een korte periode succesvol kan zijn, waarom niet? Een pop-upstore geeft jonge ondernemers de kans zich te bewijzen. Doordat de vaste lasten veelal lager zijn dan bij een reguliere winkel, is het voor een pop-upstore veel eenvoudiger om rendabel te zijn. Het kan zomaar het begin betekenen van een succesvolle start-up."
De Bruijn hoopt dat de gemeente Arnhem de komende jaren de komst van pop-upstores actief zal bevorderen: "Vooralsnog blijven de politici aan de zijlijn, denken ze te weinig mee. Terwijl dergelijke initiatieven een geweldige toevoeging voor de stad kunnen zijn, zo naast de reguliere winkelketens. Pop-upstores hebben de toekomst, daarvan ben ik overtuigd."
Voorbeelden van pop-upstores in Arnhem
Times for Nature - De Gruyter Passage - verkoopt diverse accessoires (zoals brillen en horloges) van hout. Bijna alles in de winkel is biologisch en gerecycled.
Sieraden Shop Arnhem - Dwingelstraat 8 - verkoopt sieraden. Eigenaresse Nathalie de Hek koopt grote restpartijen van winkelketens in.