Nieuws Actueel

Poppodium Veenendaal blijft streven

Pop- en cultuurpodium Escape mag dan verkocht worden, het betekent niet het einde van de podia in Veenendaal. Een nieuwe groep staat te trappelen om talentvolle musici een podium te bieden. Vorige week was hun eerste bijeenkomst, aldus het AD.

JAAP RADEMAKER 12 februari 2016

Poppodium Veenendaal

Escape aan het Veenendaalse Horecaplein ging in december 2013 dicht. Pandeigenaar René Keulers werd destijds door de gemeente als kwartiermaker aangesteld, om te kijken of een heropening mogelijk was. Afgelopen jaar leek dat te lukken toen de familie Manten zich als exploitant meldde, maar die deal ketste af. De gemeenteraad besloot vervolgens om de Escape in de verkoop te doen.

AlternatiefGeen gebouw hoeft nog niet te betekenen dat er geen podia zijn, vond onder andere D66-fractievoorzitter Coby van den Heuvel. Zij maakte zich met anderen sterk voor een alternatief. In december nam de raad een motie aan waarbij er voor drie jaar 90.000 euro per jaar opzij werd gezet.

Daarmee kan een nieuwe stichting aan de slag om activiteiten te organiseren. "Niet in een vast gebouw, maar op diverse plaatsen in Veenendaal", aldus Van den Heuvel. "We zijn een jonge gemeente, de jongeren in Veenendaal verdienen een podium waar ze op kunnen treden, hun talenten kunnen tonen."

Daarbij kwam René Keulers weer om de hoek kijken, de kwartiermaker die al eerder poogde de Escape open te houden. "Er was toen een groep die probeerde om de Escape nieuw leven in te blazen. Met diverse mensen uit die groep hebben we vorige week een eerste bijeenkomst gehouden", vertelt Keulers. "We hebben vooral gesproken met mensen die direct een bijdrage kunnen leveren. Er waren horeca-ondernemers, programmeurs, veel mensen die vroeger bij de Escape betrokken waren. Verder ook de twee directeuren van de muziekscholen en twee leden van de gemeenteraad."

VergunningHet was een nuttig eerste gesprek, zegt hij. "Nu moeten we snel doorzetten en een stichting in het leven roepen. We hebben veel ideeën. Pop en cultuur is een breed begrip. Je kunt denken aan een festival in het park of een poëzie-avond. Er moet een breed en gevarieerd aanbod komen in Veenendaal."

Daarbij is steun van de gemeente belangrijk. Niet alleen met subsidie, zegt Keulers. "Als je bijvoorbeeld een groot podium op de markt neer wilt zetten, is het wel handig wanneer je geen weken hoeft te wachten op een vergunning. We moeten in drie jaar iets neerzetten dat goed en blijvend is, zodat na 2018 de gemeente ermee door wil gaan."