Nieuws Actueel

PostNL: stakingsactie dinsdag van de baan

De voorgenomen stakingsactie bij PostNL door de FNV dinsdag is van de baan, zegt een woordvoerster van de post- en pakketbezorger. Op aanbevelen van de rechter gaat PostNL eerst nog met de vakbond in gesprek om tot een nieuwe cao te komen. "Mochten partijen er niet uitkomen, dan zal de rechter dinsdagmiddag om 17.00 uur alsnog uitspraak doen", zegt een woordvoerster van PostNL.

ANP 21 november 2022

ANP211122191 1

Het bedrijf probeerde maandag via een kort geding een staking, georganiseerd door de FNV, te voorkomen. Het ging om een actie die dinsdag in Zuidoost-Nederland zou gaan plaatsvinden. De rechter wil echter dat PostNL en FNV eerst nog een poging doen om er samen uit te komen, alvorens er een uitspraak wordt gedaan.

PostNL wilde met de gang naar de rechter voorkomen dat "essentiële dienstverlening, zoals de bezorging van medische post en rouwpost" zou worden verstoord. Volgens FNV probeerde PostNL het stakingsrecht van zijn medewerkers af te pakken.

Onevenredige schade

"Een vakorganisatie als FNV heeft het recht om acties te organiseren maar actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt onevenredige schade en risico’s met zich mee. Door juist nu acties aan te kondigen, kiest de FNV willens en wetens voor een frontale aanval op de belangen van de consument die zijn of haar cadeaus voor Sinterklaas wil bestellen, van de webshops die met Black Friday-acties proberen hun klanten te bereiken en van de medewerkers van PostNL, die de FNV zegt te vertegenwoordigen", stelde PostNL eerder op de dag.

Volgens de FNV krijgen werknemers te weinig loon en is de werkdruk te hoog. Ook wil de bond "vaste banen in plaats van uitzendbanen en een goede regeling om eerder te stoppen met werken voor mensen die het zware werk doen".

Vorige week werd bekend dat PostNL en vakbonden CNV en BVPP weer met elkaar gaan praten om tot een nieuwe cao te komen. Deze vakbonden legden donderdag een laatste bod van het postbedrijf unaniem naast zich neer, maar willen wel graag weer in gesprek treden. De FNV kondigde vrijdag juist acties van post- en pakketmedewerkers aan nadat het bedrijf niet was ingegaan op een ultimatum van de bond.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws