Nieuws Actueel

Potentieel vrouwen best benut via ondernemerschap

Vrouwelijke vluchtelingen die aankomen in Nederland treffen gek genoeg nog steeds niet een land aan met gelijke rechten voor mannen en vrouwen, schrijft De Volkskrant.

Wim Naudé en Josette Dijkhuizen | Foto's: Kristian Buus, Hossein Fatemi, Anna Poll 8 maart 2016

Internationale vrouwendag

De bekroonde fotograaf Hossein Fatemi nam onlangs dit portret van Mina. Ze ziet eruit als een zelfverzekerde, moderne vrouw. De foto is vaag omdat hij genomen is door de stof van haar hoofddoek. Zonder het dragen van haar hoofddoek in het openbaar kan Mina worden gearresteerd omdat ze in Teheran woont. Per dag worden bijna honderd vrouwen in Teheran vastgezet omdat zij het durven om hun hoofddoek niet te dragen.

Het zou nog erger kunnen voor Mina als ze in de Afar-regio in Ethiopië zou wonen waar genitale verminking nog steeds voorkomt. Clitorissen en schaamlippen van baby's worden weggeknipt en hun vagina's dichtgenaaid. Een alumnus van de Maastricht School of Management, Masresha Yazew Anderga, voert een strijd voor het uitroeien van deze wrede praktijken. Zijn werk voor zijn AISDA-vereniging is vastgelegd door fotograaf Kristian Buus.

Ondernemerschap is vaak de sleutel om het potentieel van vrouwen te ontsluiten door het bouwen van vertrouwen, het ontwikkelen van vaardigheden en het creëren van onafhankelijkheid. Nu we Internationale Vrouwen Dag 2016 vieren, moeten we bedenken dat er nog geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat en dat het onwaarschijnlijk is dat we dit met de huidige progressie de komende decennia bereiken. Dit is een onaanvaardbare situatie die iedereen aangaat, want we moeten ook weten dat de beste weg naar meer welvaart voor iedereen, het opleiden en beschermen van vrouwen is.

Lees meer op Volkskrant.nl