Nieuws Actueel

Prescan rekent op doorbraak, ook in VS

Het zijn spannende tijden voor Prescan. Minister Schippers van Volksgezondheid beslist binnenkort of de total bodyscan ook in Nederland actief mag worden aangeboden. Bovendien opent het Hengelose bedrijf een vestiging in de VS.

Van onze redactie 9 maart 2016

Eddy van heel christian van der meij 1

Sinds de oprichting in 2003 strijdt Prescan voor preventief medisch onderzoek in Nederland. De total bodyscan mag wel worden uitgevoerd, als de cliënt zelf betaalt, maar niet actief worden aangeboden. De Gezondheidsraad adviseerde hierover vorig jaar nog negatief aan de minister.

VoordelenToch lijkt er nu sprake van een kentering. "We hebben vorige week met Schippers en een groot aantal vertegenwoordigers uit de medische sector om tafel gezeten", zegt directeur Eddy van Heel van Prescan. "Naar aanleiding van het negatieve advies van de Gezondheidsraad, hebben we TNO onderzoek laten doen naar de effecten van de total bodyscan. Daaruit blijkt dat ons onderzoek in 11 procent van de gevallen een zodanige kwaal of aandoening aan het licht brengt, dat medische behandelingen noodzakelijk is. Dan heb ik het over aandoeningen aan hart- en bloedvaten, een enkele keer zelfs gaat het om een tumor, of iets anders dat onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk maakt. Als je dat vroegtijdig constateert, is dat niet alleen goed voor de patiënt zelf, maar het werkt ook kostenbesparend voor de zorg."

Als Prescan actief mag aanbieden, gaat het meer klinieken openen in Nederland. Nu wordt de total bodyscan bij Nederlandse klanten gedaan in de eigen kliniek in Baarn en in ziekenhuizen in het Duitse grensgebied. Prescan brengt voor een compleet onderzoek, dat bijna een werkdag in beslag neemt, zo'n 700 euro in rekening.

Eigen bijdrageVan Heel verwacht niet direct dat verzekeraars de total bodyscan in het basispakket opnemen. "Maar wellicht wel in de aanvullende verzekering met bijvoorbeeld een eigen bijdrage van de verzekerde. Het is onderhand niet langer te verbieden. Veel mensen willen het en de Nederlandse staat is geen eigenaar van je lichaam. Daar ga je zelf over, gelukkig. Als de kwaliteit van het onderzoek en de nazorg goed zijn, moet het gewoon kunnen."

BuitenlandPrescan werkt nu met 108 mensen. Naast de vestigingen in Hengelo en Baarn, heeft het bedrijf twee eigen filialen in Engeland, Schotland en Duitsland en twee vestigingen op franchisebasis in Oostenrijk. In juli moet Prescan Amerika in Los Angeles openen. Van Heel: "In de VS worden de Amerikaan Marc Bakerman en de Nederlandse internist prof. Daniël Hommes onze partners. Prof. Hommes is zowel verbonden aan het Universitair Leids Medisch Centrum (ULMC) als aan de bekende universiteit UCLA in Los Angeles. In de VS is preventief medisch onderzoek al heel normaal. Maar ons concept, waarbij wij de regie voeren bij onderzoeken op verschillende medische gebieden en alles op één locatie plannen, kennen ze daar nog niet."

De plannen om ook in Dubai te beginnen, gaan niet door. "Ik ben er met enkele Nederlandse investeerders wezen kijken", zegt Eddy van Heel. "We hadden er wat afspraken gemaakt, maar die werden meteen al niet nagekomen. Voor mij aanleiding om er helemaal niet aan te beginnen."

Foto: Christian van der Meij